קורא ספרים אלקטרוני Amazon Kindle 3

מחשב נייד? Tablet? אולי ספר מנייר?אמזון הציגו את ה Kindle בתור העתיד של קריאת הספרים - האם ה Kindle 3 ...


פתיחה

 

 

מבוא

קוראי ספרים אלקטרוניים נמצאים איתנו כבר זמן רב. הם מופיעים בסיפורי מדע בדיוני כבר עשרות שנים, כרעיון מדעי בארבעים השנים האחרונות וכמכשיר ממשי (אם כי לא מוצלח) מסוף שנות התשעים. אולם, בשנתיים האחרונות השתנה משהו – קוראי הספרים האלקטרוניים (אני אקצר את השם לקוראי ספרים) פורחים. מכירות של מיליוני מכשירים בשנה, עשרות מיליוני ספרים דיגיטליים זמינים ומספר גדול של שחקניות גדולות פעילות בשוק. כיום, כ-9% ממכירות הספרים בארה"ב ב-2009 היו של ספרים אלקטרוניים ו-14% בחצי הראשון של 2010. נראה שהספרים האלקטרוניים וקוראי הספרים נמצאים איתנו בשביל להשאר.

ספר אלקטרוני זו לא המצאה חדשה – כבר משנות ה-70 המחשבים הכילו גרסאות של ספרים מסוימים. אולם, החוויה של קריאת ספר על גבי המחשב השולחני לא הייתה הצלחה מרקיעת שחקים – זה מעייף את העיניים, אי אפשר לקחת אותו איתך וצריך לקרוא רק בצורה אחת – לשבת מול המחשב. כניסת המחשבים הניידים שיפרה את המצב אבל עדיין מחשב נייד בתור ספר הוא אחת האפשרויות הפחות נוחות לקרוא ספר. חדירת הסמארטפונים והטאבלטים היא שהכשירה את השוק למכשירים ניידים לקריאת ספרים (אני אישית מכיר כמה אנשים שקוראים ספרים על הסמארטפון שלהם).

מעבר למהפכת הניידות שהתרחשה בשנים האחרונות, גם הטכנולוגיה הבשילה בדמות הדיו האלקטרוני. אחת החברות הידועות בתחום היא חברת E Ink המייצרת המייצרת נייר אלקטרוני בשיטת ייחודית. החברה הוקמה ב-1997 בהתבסס על מחקר שנעשה ב-MIT media lab, מעבדת מחקר של ה – MIT (המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס, ארה"ב) אשר כוללת מאות חוקרים שעובדים על פיתוחים שונים בתחום המדיה.

הנייר שלהם עובד על עיקרון של קפסולות כדוריות שקופות שהמכילות פיגמטי צבע לבן טעונים חיובית ופיגמנטי צבע שחור טעונים שלילים. הקפסולות מונחות על משטח של שתי אלקטרודות כשכל  קפסולה מהווה למעשה פיקסל. אם שתי האלקטרודות טעונות חיובית, כל הפיגמנטים השחורים ימשכו אליהן והצבע שנראה יהיה לבן. אם רק אחת טעונה חיובית והשנייה שלילית, אז חלק מהפיגמנטים הלבנים ימשכו לאלקטרודה השלילית וחלק מהפיגמנטים השחורים ימשכו לחיובית והצבע הנקרא יהיה אפור. אם שתיהן יהיו טעונות שלילית אז הפיגמנטים הלבנים ימשכו אליהן ונראה שחור.

השיטה עובדת כך שהשארת המצב כמות שהוא לא צורכת אנרגיה ורק אנרגיה קטנה ביותר דרושה לשינוי המצב. יתרון נוסף בשיטה זו הוא שזווית הצפייה היא בת 180 מעלות. החברה השיקה את ה- E Ink Pearl שמציג ניגודיות טובה יותר (ההבדל הטכני חסוי) בסוף יולי 2010. הקינדל 3 והקינדל DX בנויים בטכנולוגיה זו.

בנובמבר החברה הכריזה על E Ink Triton, טכנולוגיה חדישה שתתמוך בצבעים. עדיין אין מידע אמין (מלבד שמועות) על מכשירים תומכים או יכולות (ומגבלות) השיטה.

הקינדל הנוכחי הוא גרסה שלישית של מכשירי הקינדל הקטנים (גודל מסך 6 אינץ'). ישנם גם מכשירי קינדל DX עם מסך בגודל 9.7 אינץ'.
ההבדלים העיקריים במכשיר החדש לעומת הקודמים הוא מעבד חזק יותר, סוללה בעלת קיבולת גדולה יותר, תמיכה ב-Wi-Fi, מכשיר קטן יותר ללא שינוי בגודל המסך, ניגודיות גבוהה יותר ובעיקר תג מחיר אטרקטיבי – $140 לגרסא רק עם ה-Wi-Fi.

משלוח ואריזה

הזמנתי את המכשיר ישירות מאתר אמזון לישראל (כן, בשונה ממכשירי אלקטרוניקה אחרים, יש אפשרות לשלוח את המכשיר ישירות לארץ, בתשלום מכס ועמלות. לאחר שבועיים של המתנה (5 ימים עד שהמוצר הגיע למלאי וקצת יותר משבוע למשלוח עצמו), הגיע אלי הביתה שליח של חברת DHL עם ה-Kindle.

האריזה פשוטה למראה ומינימלית, רוב הנפח הינו הקרטון אשר מחזיק את המכשיר ודואג שהוא ישאר שלם. בחבילה מגיעים ה-Kindle,  כבל USB להטענה וסנכרון (כאשר מזמינים את הדגם הבינלאומי, אפשר להוסיף בעלות מופחתת גם מתאם להטענה ישירות מהחשמל) וחוברת הוראות קצרה לתפעול ראשוני. ה-User guide המלא זמין במכשיר עצמו ובאינטרנט.


באריזה – האיור על גבי המסך אינו מדבקה, כי אם תצוגה סטטית רגילה!

תאור ומפרט טכני

Kindle 3 מגיע בצבע אחד בלבד – אפור כהה. הדגמים הקודמים הגיעו גם בלבן אבל התברר שהצבע הכהה מגביר את הניגודיות וכך מקל על הקריאה.

בצד הקדמי ניתן למצוא בעיקר את המסך, בעל תצוגה בטכנולוגית E Ink pearl בגודל 6 אינץ'. משני צידיו נמצאים כפתורי העברת דפים, הגדול להעברת עמוד קדימה והקטן לחזרה אחורנית. אין הבדל בין הכפתורים מימין למסך ואילו שמשמאל. מתחת למסך ישנה מקלדת מלאה של אותיות אך ללא מספרים וסימנים מיוחדים, אליהם ניתן להגיע בעזרת כפתור ה-sym. השליטה נעשית ע"י כפתור 5-כיווני בצידו הימני התחתון של המכשיר. המקלדת נוחה לשימוש וההתנגדות של המקשים טובה.

החסרון הכי משמעותי לטעמי הוא קרבת המקשים Home, Menu ו-Back לכפתור ה-5-כיווני. תכנון זה גורם ללחיצה שגויה על אחד המקשים הללו כאשר מנסים לנווט בתפריטים.


חזית המכשיר

בצד האחורי ישנם שני רמקולים בחלקו העליון לשם הפעלת ה-Text to Speech והשמעת מוזיקה. בתחילה חששתי שהמכשיר יחליק לי מהיד מכיוון שהצד האחורי חלק במקצת, אבל בשימוש שוטף נוכחתי לדעת כי זה לא מפריע (כנראה גם בזכות משקלו הנמוך).

 


מבט מאחור – ניתן לראות את הרמקולים בחלק העליון וכמובן -הלוגו של אמזון…

בתחתית המכשיר נראה (מימין לשמאל) את כפתור ההדלקה והכיבוי, חיבור USB למחשב/חשמל, מיקרופון (עדיין לא בשימוש בשלב זה), חיבור 3.5 מ"מ לאוזניות וכפתורי ווליום.

הרגשתי בחסרונה של האפשרות להוספת כרטיס הרחבה. נכון ש – 3100MB מספיקים לאלפי ספרים, אבל המכשיר גם תומך בקבצי מוזיקה שתופסים נפח רב.

 


מימין לשמאל – מתג ההפעלה, שקע USB, מיקרופון, שקע 3.5 לאוזניות, כפתור ווליום כפול

מפרט טכני

  • מעבד: Freescale 532MHz, ARM-11
  • זיכרון פנימי: תוצרת סמסונג, 4 GB total (מתוכם כ 3 ג'יגה זמינים למשתמש).
  • בטריה: Lithium Polymer 3.7 1750mAh (לגבי זמן סוללה – ארחיב בהמשך).
  • מסך:
    –  גודל: 6 אינץ'.
    –  רזולוציה: 600×800.
    –  DPI (נקודות לאינץ'): 167
    –  16 גווני אפור
  • שבבי תקשורת:
    – מודם סלולרי (בגרסה האמריקאית, לא נבדקה בביקורת זו) – AnyDATA DTP-600W 3G GSM
    – תקשורת אלחוטית – Atheros AR6102G 802.11b/g
  • מידות:
    – משקל: 240 גרם
    – מימדים: 19 ס"מ על 12.5 ס"מ על 8 מ"מ

מסך ופונטים

המסך של הקינדל (או של כל קורא ספרים אלקטרוני אחר) הוא הבסיס והסיבה לעצם קיומו. לולא התכונות המאפיינות של המסך, הפריחה של קוראי הספרים בשנים האחרונות לא הייתה אפשרית. המסך של הדגם האחרון נבנה בטכנולוגית E Ink Pearl ולטענת אמזון, הוא בעל ניגודיות גבוהה יותר ב-50% מכל קורא ספרים אחר.

המסך מאפשר הצגת תמונות ללא הוצאת אנרגיה מכיוון שאינו מכיל מקור אור והוא דורש אנרגיה מעטה על מנת להחליף עמוד. הישג זה אפשרי בין היתר גם בעזרת  קצב רענון מסך (refresh rate) נמוך; למרות שאמזון טוענים שיש שיפור של 20% לעומת הדור הקודם.

למסך יש זווית צפייה של 180 מעלות, אולם לרוב זה לא רלוונטי כי קשה לתאר סיטואציה בה קוראים ספר מהצד (ניסיתי וזה לא נוח גם בספר רגיל). ייתכן ותכונה זו שימושית לצורך סקירת מאמר משותפת (לימודים משותפים וכו'), אבל גם כאן אין צורך בזווית של 180 מעלות מלאות. לפי היצרן של המסך (חברת E Ink) למסך יש יחס ניגודיות של 10:1.

לצערי לא היה ברשותי קינדל דור שני על מנת להשוות, אולם הצלחתי להשיג מחבר Sony PRS-600 על מנת להשוות בין המסכים. להלן הממצאים:

  1. ה-Sony בעל צג מגע בסיסי (יש סטיילוס אבל אפשר גם עם האצבעות) בעוד שהקינדל לא.
  2. הניגודיות בקינדל גבוהה משמעותית מה-Sony והטקסט חד יותר. להבדל יש שני הסברים –
    – טכנולוגית המסך המתקדמת יותר של הקינדל לעומת ה-Sony.
    – טכנולוגית מסך המגע וה -E ink לא משתלבות טוב ביחד. הוספת שכבת צג המגע מעל ה-E Ink מזיקה לניגודיות והחדות של הטקסט.
  3. ה-Sony כבד יותר במקצת (~50 גרם).

בקינדל ניתן לשלוט על הטקסט ב-4 דרכים שונות:

גודל הטקסט
יש 8 גדלי פונטים כאשר הסטנדרטי לפי אמזון הוא מספר 3 (כאשר 1 הוא הקטן ו-8 הוא הגדול ביותר). בשורה ממוצעת בגודל 3 יש 9 מילים ובעמוד מלא יש 25 שורות. חישבתי לפי היחס בגדלי הפונט כמה מילים נכנסות בכל דף –

פונט 1 – 352 מילים בעמוד
פונט 2 – 262 מילים בעמוד
פונט 3 – 225 מילים בעמוד
פונט 4 – 146 מילים בעמוד
פונט 5 – 105 מילים בעמוד
פונט 6 –  77 מילים בעמוד
פונט 7 – 31 מילים בעמוד
פונט 8 – 18 מילים בעמוד

סוגי גופנים
קיימים שלושה סוגים –  רגיל, condensed, sans serif. שני הגופנים הנוספים (פרט לרגיל) מעלים את מספר המילים בעמוד בכ-20%.

מרווחים בין השורות
גם פה, ישנן שלוש אפשרויות (יכול להיות שמישהו ממתכנני הקינדל קיבל השראה מצה"ל?) – קטן, בינוני וגדול. הסטנדרטי הוא הגדול וכל הקטנה מעלה את מספר המילים בעמוד ב-10%.

כמות מילים בשורה
fewest, fewer, default. כל שינוי מצמצם את רוחב השורה.

 


אפשרויות השליטה בכתב – גודל, גופן, מרווח בין שורות, מרווח בין מילים, הקראת הטקסט ואוריינטציה

כאשר קוראים PDF אפשר לשלוט על בהירות הטקסט ב-5 רמות – מהבהיר ביותר לכהה ביותר. מנסיוני עד כה, רק שתי האפשרויות הכהות  ביותר מאפשרות קריאה נוחה.

פורמטים נתמכים
הקינדל תומך בפורמטים הבאים:
טקסטים (ספרים, מאמרים, עיתונים):

  • AZW – הפורמט הייחודי והמוצפן של אמזון.
  • גרסאות לא מוגנות של MOBI ו-RPS של חברת Mobipocket.
  • טקסט פשוט TXT, TPZ, PDF.
  • תמונות – JPEG, GIF, PNG, BMP.

בכל הנוגע להמרות קבצים שאינם נתמכים, קיימות מספר אפשרויות. קבצים בפורמט ePub (הנפוץ מאוד לספרים דיגיטליים ברשת), אינם נתמכים במכשיר וניתן להמירם בקלות בעזרת תוכנות כמו Calibre לפורמט נתמך (בד"כ Mobi).
אפשר להמיר גם קבצי Doc, RTF, JPEG, GIF, PNG, BMP ו-HTML דרך אמזון – שולחים את הקובץ שרוצים להמיר למייל שנוצר אוטומטית בעת הקנייה – [email protected]. הקובץ מומר ללא פעולה נוספת מצד המשתמש וכאשר מתחברים לאינטרנט אפשר להוריד את זה מהמכשיר עצמו דרך התפריט הראשי על ידי Sync & Check for Items.

הפעולה מבוצעת בחינם דרך Wi-Fi ובתשלום בחיבור דרך 3G.

שימוש שוטף

הפעלה ראשונית

עם פתיחת האריזה מתגלה המכשיר כשעל הצג הסבר והוראות ראשוניות – חיבור הכבל למחשב לשם הטענה. לרגע הייתי בטוח שזו מדבקה אולם זה מופיע על הצג (כאמור הצגת טקסט אינה צורכת אנרגיה).

 


תמונה מייצגת מ"שומר המסך" של המכשיר

חברתי את ה-Kindle למחשב והוא התחיל להטען. טעינה מלאה לוקחת בין שעתיים לשלוש. אם מבצעים eject לחיבור ה USB של ה Kindle במחשב, אז אפשר לקרוא בו במקביל להטענה.

אם הקינדל נקנה כמתנה צריך "לשדך" אותו לחשבון האמזון של מקבל המתנה לצורך הורדת ורכישת תכנים, מכיוון שברירת המחדל היא שידוך לחשבון של הקונה.

קריאת ספרים

זהו הייעוד העיקרי של המכשיר. קראתי בו מספר רב של שעות וההרגשה הייתה דומה לקריאת ספר מבחינת המאמץ לעיניים. אי אפשר לקרוא בקינדל בחושך, כיוון שאינו מכיל מסך בעל תאורה אחורית. לעומת זאת, כן אפשר לקרוא בו באור יום מלא בשונה ממכשירים בעלי מסך מבוסס LCD או טכנולוגיה דומה (לא ניסיתי לבדוק בצהריים באוגוסט אבל עדיין לא נתקלתי בתנאים בהם רציתי לקרוא והיה יותר מדי אור).

לקינדל (כמו לכל קורא ספרים אלקטרוני) יש מספר רב של יתרונות – אפשר להכניס אליו מספר רב של ספרים (3,500 לפי אמזון), מתבצעת שמירה אוטומטית של העמוד האחרון שנקרא בכל ספר, יש אפשרות לשמירה של מספר סימניות לכל ספר וכתיבת הערות וסימון ע"ג הספר. אפשר להכניס את הספרים ל-collections וכך לסדר אותם. ההבדל בין collection לתיקייה היא שספר יכול להיות בכמה collections שונים (זה מזכיר מעט את שיטת ה Labels של Gmail).

לקינדל יש שלושה יתרונות חשובים על פני ספרים מנייר –

  • משקל – רוב הספרים כבדים משמעותית ממשקל הקינדל. הדבר נכון במיוחד עבור ספרים בעברית.
  • נוחות החזקה – פרט למשקל הרבה יותר נוח לדפדף בקינדל מאשר ספר. אפשר לקרוא בו ביד אחת. מצאתי את עצמי קורא תוך כדי צחצוח שיניים (אפשרי אבל לא מומלץ – הקינדל מתמלא במשחת שיניים), גילוח וכמובן בתור לסופר/רופא שיניים ועוד.
  • איכות הסביבה – נכון שייצור המכשיר מזהם אבל הזיהום בטל בשישים לעומת קניית עשרות ספרים.

עניין אותי לבדוק מה ההבדל בבהירות של הקינדל לעומת ספרים מנייר. ברשותי מצלמת DSLR מסוג Canon 350D. למצלמה יש מד אור אשר קורא את כמות האור בסביבה ומנסה לאזן אותה, כך שהתמונה המתקבלת תהיה 18% אפורה (כאשר מסתכלים רק על שחור לבן, יש מדי אור שמסוגלים למדוד גם צבע). לקחתי לניסוי את הקינדל ושני ספרים:
א.  Ender's Game – ספר באנגלית בכריכה רכה (הנייר הוא נייר ממוחזר ולכן אינו לבן לגמרי).
ב.  "נתיב התהילה"/רוברט היינליין ספר בעברית (המודפס שחור על גבי לבן).

השתמשתי במהירות החשיפה כמדד לבהירות – כל הספרים צולמו באותו צמצם (f/4.5) ובאותו (ISO (100.
תמונה בהירה תדרוש מהירות חשיפה גבוהה יותר על מנת להגיע לאיזו (מהירות החשיפה במקרה זה מתוארת כחלקי שניה). מהירות חשיפה גבוהה מייצגת מצב בו החיישן חשוף לקלוט את האור מהאובייקט למשך זמן קצר מאוד. אובייקט בהיר יפלוט (או יחזיר) כמות אור גדולה יותר מאובייקט כהה ולכן נחשוף את החיישן אליו פחות זמן על מנת להגיע לאותה רמה של אור בתמונה.
בצילום אובייקט כהה נצטרך התנהגות הפוכה – פחות אור מגיע מהאובייקט לחיישן ולכן תדרש חשיפה ארוכה יותר.

התוצאות היו כצפוי – אם נתייחס לקינדל כאל 100 (מהירות תריס של 1/100 שנייה), אז הספר באנגלית נמדד ב 320 ואילו הספר בעברית דרש מהירות חשיפה של 500 (אבהיר שוב – ככל שהערך גבוה יותר, מדובר בזמן חשיפה קצר יותר). ניתן לראות על סמך המדידות כי המסך של הקינדל כהה יותר מדף נייר רגיל, אולם כפי שציינתי – נוחות הקריאה דומה מאוד.


השוואת בהירות (מלמעלה למטה) – ספר בעברית, ספר באנגלית (על נייר ממוחזר), Kindle

זמן סוללה
אמזון טוענים שהסוללה מחזיקה חודש ללא חיבור לאינטרנט, 3 שבועות עם שימוש ב-Wi-Fi ו-10 ימים עם שימוש ב-3G. הנתון הזה נכון מנסיוני אבל הוא לא מדויק. לא מדובר בשעות שימוש אלא בזמן שעובר בין הטענה להטענה. אכן לוקח לי כחודש (בין ארבעה שבועות לחודש) בין הטענה להטענה ואני קורא לפחות שעה ביום (יותר בסופ"שים) ואני משתמש בחיבור לרשת האלחוטית מספר פעמים בשבוע.

הנושא הזה עמום ובשל סיבה טובה. אם נתעלם מה-Wi-Fi וה-3G, אז הוצאת האנרגיה היחידה היא העברת עמוד. אני מניח שלאמזון יש את הנתון שאומר כמה החלפות דפים אפשר לעשות בממוצע לסוללה. אולם נתון זה לא יעזור ללקוח (דמיינו לעצמכם אם היו אומרים שהסוללה מספיקה ל-10,000 החלפות דפים).
כפי הנראה, מסיבה זו קיים הנתון הלא מחייב של חודש שנבחר לאחר נסיונות של אנשים.

קניית ספרים באמזון

אחד היתרונות של הקינדל הוא החיבור הנוח לחנות של אמזון, כאשר הגישה לחנות היא ישירות מהתפריט הראשי של המכשיר.

 


תפריט ה"ספרים / עיתונים / מגזינים" בחנות

העמוד מחולק לכמה חלקים:

  1. עיון בספרים, עיתונים ומגזינים (החלק השימושי ביותר בחנות) – ארחיב בהמשך.
  2. רשימת רבי המכר של ספרים באמזון עבור קינדל.
  3. הבלוג של אמזון עם ידיעות על הקינדל ועל ספרים עבורו – מיותר לטעמי, הבלוג מעודכן לעתים רחוקות והעדכונים לא עניינו אותי (הוספת הוצאות ספרים קטנות אמריקאיות לחנות).
  4. המלצות של ספרים למשתמש – נותן 4 המלצות, אפשר להרחיב ולקבל כמה עשרות.
    ההמלצות לא מחוכמות במיוחד – אם קנית ספר של סופר מסוים, תקבל המלצות על ספרים נוספים שלו. בכנות, ציפיתי להמלצות מתוחכמות יותר מחברה עם המשאבים שיש לאמזון.

עיון בספרים, עיתונים ומגזינים
ספרים – אם נכנסים לאפשרות זו מגיעים לתפריט עם כל קטגוריות הספרים. כרגע יש בחנות 508,816 ספרים ב-24 קטגוריות שונות.


קטגוריות הספרים, כולל מס' הכותרים בקטגוריה

על מנת לקנות ספר מסוים אפשר לחפש אותו בשורת החיפוש בתחתית המסך. כאשר נכנסים לספר מסוים אפשר לראות את התקציר שלו (שאותו ניתן להרחיב לתקציר של 2-3 עמודים), את המחיר, מיקומו בטבלת רבי המכר של אמזון וספרים דומים.

 


מסך רכישת ספר – "הנערה עם קעקוע דרקון"/סטיג לרסון (אחלה ספר דרך אגב!)

אפשר להוריד דוגמית (Sample) של הספר שהיא לרוב כמה עשרות עמודים (משתנה בין ספר לספר) ואז להחליט אם לקנות את הספר (יש קישור ישיר מה-sample לקניית הספר, ללא מעבר בחנות) או ישר לקנות. מחירי הספרים נעים בין 20 דולר ל-2 דולר ויש אף מספר ספרים בחינם. לרוב, המחירים נעים  בין שישה לאחת עשר דולר.

עיתונים ומגזינים
ישנה רשימה של כמה עשרות עיתונים ומגזינים שאפשר לעשות עליהם מנוי ותמורת תשלום של דולרים בודדים לקבל אחת לתקופה את המגזין ישירות לקינדל, מותאם לקריאה במכשיר.

כל הספרים, עיתונים ומגזינים נשלחים ישירות למכשיר במהירות דרך Wi-Fi. אם קניתם מכשיר עם 3G אז השליחה היא איטית יותר אבל בחינם כל עוד אתם בארץ המקור (כלומר הארץ שקבעתם בהגדרות של המכשיר).

תכונות נוספות

text to speech – חלק מהספרים תומכים בהקראה של הספר.
ההקראה היא ע"י קול מסונתז. כנראה שהספר מכיל הנחות איך לקרוא כי השמות מבוטאים נכון. אפשר לשלוט על קצב ההקראה.
אישית לא מצאתי בזה שימוש פרט לגימיק נחמד אך תכונה זו בטוח תהיה שימושית לבעלי מוגבלות בראייה או לאנשים המשתמשים במכשיר בזמן נסיעות ארוכות (בזמן נהיגה…)

חיבור למחשב
ניתן להעתיק ספרים, מסמכים וקבצים מוזיקה ישירות למכשיר דרך כבל ייעודי שמקבלים עם המכשיר, אשר משמש גם להטענתו.
הבעייה שמצאתי עם הכבל שהחיבור לקינדל עצמו אינו סטנדרטי ולכן חייבים להחזיקת את הכבל בתיק אם מעוניינים להעתיק מספר רב של קבצים במקומות שונים.

גלישה באינטרנט
לקינדל יש דפדפן אינטרנט נסיוני (כלומר הוא בגרסת beta ולכן יש בו באגים).  הגלישה היא בינונית במקרה הטוב ומאמץ מתיש במקרה הגרוע.
המהירות  נמוכה למדי (לויקיפדיה לקח 15 שניות להפתח והאתר קל יחסית, טקסטואלי ברובו) השליטה היא באמצעות הכפתור ה-5 כיווני שאינו מאפשר דיוק רב. לעשות scrolling מתוך רשימה של אפשרויות זה קשה מכיוון שהסמן זז בקפיצות גדולות יחסית. הפתרון היה לעשות זום ואז הרשימה גדלה עד רמה בה אפשר להשתמש בה.

 


העיקר שאפשר להיכנס ל- Hometheater.co.il מהדפדפן של ה- Kindle

הדפדפן הוסף לאחר יציאת האייפד לשוק ונועד להוסיף את יכולת הגלישה לפרסומים של אמזון.
כולי תקווה שאמזון יפתרו את הבאגים בדפדפן כי כרגע השימוש היחיד בו הוא כאשר אין שום ברירה אחרת.

שמיעת מוזיקה
זוהי יכולת נוספת שהוספה לאחר יציאת האייפד. אפשר להעתיק קבצי MP3 למכשיר ולנגן אותם בזמן הקריאה (באמצעות הרמקול או אוזניות). השליטה היא באמצעות המקלדת, בהתחלה זה היה קצת מוזר אבל התרגלתי במהירות. אין הרבה אפשרויות שליטה – רק לנגן, לעצור ולהעביר שיר.  בנוסף צריך לזכור שבמכשיר יש 3,100MB פנויים לשימוש שמספיקים לאלפי ספרים אבל להרבה פחות שירים.

סיכום

סיכום

הקינדל 3 הוא קורא ספרים מצוין. קל לקנות ספרים אליו, קל להעתיק ספרים ומסמכים ואפשר (למרות שפחות קל) לשלוח אליו ספרים ומסמכים. הקריאה בו נוחה מאוד, הסוללה מחזיקה הרבה זמן ומאפשר לקחת אותו לנסיעות/טיסות ללא חשש. לאמזון יש חנות ספרים מקוונת גדולה ועשירה.
וזהו.

כל שאר היכולות שלו – גלישה באינטרנט, השמעת קבצי מוזיקה וחנות אפליקציות (קטנה מדי כרגע בשביל שתהיה ראויה לציון), הם בתגובה לפריחת הטאבלטים ובייחוד האייפד. הם עדיין לא בשלים (הם אפילו נקראים experimental בתפריט של המכשיר) ונותנים תחושה של יציאה לידי חובה.

אם אתם אוהבים לקרוא ספרים בשקט ובלי הסחות דעת, הקינדל הוא המוצר בשבילכם. אם אתם צריכים קורא ספרים שהוא מכשיר מולטימדיה, חבל על הזמן שלכם, כי אתם תבזבזו הרבה ממנו על לחכות לדפדפן שיזוז ולאמזון שתוציא שדרוגים למכשיר.

הייתי מעוניין להתייחס גם לנושא קצת יותר פילוסופי ולחוות דעה אישית – האם הקינדל צריך להשאר קורא ספרים עם גישה לחנויות ספרים או לקבל עוד יכולות ולהתקרב להיות טאבלט.

כיום חברות כמו אמזון, סוני, Barnes & Novel ועוד עובדות במרץ על הוספת יכולות לקוראי הספרים.
בין היכולות:

  • צג צבעוני – חברה סינית הצליחה לפתח צג עם דיו אלקטרוני צבעוני (וכפי שציינתי קודם, גם Eink הודיעו על טכנולוגיה כזו שעדיין לא יושמה).
  • מסך מגע – ל-Sony שהוזכר לעיל יש מסך מגע, אומנם פרימיטיבי וכזה שפוגע בקריאה אבל זה רק ההתחלה.
  • קצב רענון גבוה יותר – על מנת לאפשר גלישה, צפייה בסרטים ועוד.

ניתן לראות כי המרחק בין טאבלט כדוגמת האייפד לבין קוראי הספרים היעודיים הולך ומצטמצם, אם כי יש עוד חסרונות בטאבלט – משקל (240 גרם לעומת 750 גרם), זמן סוללה ועוד פקטור "קטן" – המחיר, טאבלטים עולים מאות דולרים בעוד שהקינדל עולה $140 לגרסא ללא 3G.

דעתי בסוגיה זו היא שמדובר בשני מוצרים שונים עם קהלי יעד שונים.
האייפד (כדוגמא לטאבלט אבל אפשר להחליף את השם בגלקסי טאב או כל מכשיר אחר) הוא מכשיר מולטימדיה עם יכולות מאוד מגוונות – גלישה באינטרנט, שמיעת מוזיקה, צפייה בסרטים, משחקים ועוד כ-300 אלף אפליקציות באפסטור.

מצד שני הוא קורא ספרים די עלוב – מסך עם תאורה אחורית שמעייפת את העיניים (לרוב המשתמשים) ומקשה בקריאה באור יום, סוללה שמחזיקה 10 שעות (זמן מצוין לטאבלט אבל גרוע לקורא ספרים) והבעייה הכי חמורה, לעניות דעתי, היא יותר אנושית מטכנית – הוא מלא הסחות דעת. הרבה יותר קשה לקרוא ספר כאשר בהישג יד (או אצבע למען האמת) יש צ'אטים, תוכנות, משחקים ודפדפן.

זהו הנקודה העקרונית המהווה לדעתי את ההבדל בין קורא ספרים וטאבלט – קורא ספרים הוא ספר אלקטרוני. כאשר אני ניגש לקרוא ספר אני רוצה להתרכז רק בו, שמיילים לא יפריעו באמצע אקטיבית או פסיבית (בעצם הגישה לתיבת הדואר). מבחינתי, היתרון הגדול של הקינדל הוא בפשטות שלו – כשאני רוצה לקרוא ספר – הקינדל עושה את העבודה ועושה אותה מצוין.

להמשך דיון על ה קורא ספרים אלקטרוני Amazon Kindle 3.


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

7:00
  /  
21.12.2010
  
מאת: שי שלוס

1