אזניות אלחוטיות של ממש: Bragi Dash Pro

חברת Bragi הקדימה את אפל בהרבה בעולם האזניות האלחוטיות באמת True Wireless. עכשיו יוצא הדור השני.


חברת Bragi גדלה באופן מהיר הודות לכך שהחברה היתה בפועל הראשונה שהצליחה לפצח את הסוד של אזניות true wireless earbuds כחצי שנה לפי שאפל עשתה זאת. לדברי מנכ"ל החברה, ניקוליי האביד, דווקא השחרור של האזניות היווה את הפריצה שהחברה חיכתה לה שכן רבים לא הצליחו להשיג את האזניות והמוצר של החברה היה המשחק היחיד בעיר.

הדבר גרם לגידול מאוד מהיר של החברה הגרמנית שמונה כ-112 עובדים כיום, חלק גדול מהם מהנדסים.

אזניות אלחוטיות של ממש: Braggi dash pro

המשימה הראשונה של החברה היתה ליצור אזניות אלחוטיות באמת (כאלה שאין חיבור בין האזניים) באיכות שמע טובות ושהן אמינות. כיום יש מספר גדול יותר של אזניות  True Wireless אך רבות מהן כוללות בעיות רבות של חיבור ושמע. בפועל שתי האזניות שנחשבו לטופ בתחום החיבוריות לטלפון היו כמובן ה-Air Pods של אפל ו-Dash של Bragi.

לאחר שפיצחו את החלק הראשון הם התקדמו הלאה בתוכנית שלהן – ליצור מערכת הפעלה מבוזרת סביב האזניים שלכם…

אזניות אלחוטיות של ממש: Braggi dash pro

המערכת רצה על גבי אזניות ה-Bragi Dash Pro. האזניות החדשות כוללות הרבה מאוד טכנולוגיה במעט מאוד מקום. מדובר בשתי אזניות קטנות שנכנסות לתוך האוזן ואשר הראש שלהן כולל מחבר שמאפשר שימוש ב-Comply. האזניות מגיעות עם ספוגים בשלושה גדלים, או כיסוי סיליקון בשלושה גדלים עבור שימוש בספורט.

אזניות אלחוטיות של ממש: Braggi dash pro

הרבה מאוד טכנולוגיה זה בד"כ אומר מעט זמן בטריה. מה שמדהים ב-Dash Pro זה עד כמה הבטריה עוצמתית. החברה טוענת שכל טעינה מחזיקה כ-5 שעות. בפועל זה מסתובב סביב 4 שעות ומעלה. האזניות מאוחסנות במטען שמכיל בין 4-5 טעינות נוספות (לדברי החברה סה"כ זמן בטריה יכול להגיע ל-30 שעות האזנה). האמת שהמספרים האלה כל כך גבוהים שבפועל פשוט הסתבובתי שבוע עם אין סוף האזנות בלי לחשוב בכלל על לטעון את המארז והכל פעל כשורה. המארז עצמו בעל כיסוי מאלומיניום עם חריצים שמאפשרים לראות את מצב האזניות שפועמות בצבעים שונים לפי מצבן (ירוק/כתום/אדום לטעינה ולבן במצב תקשורת).

המארז מאלומיניום נראה יוקרתי מאוד ועמיד מאוד לאחסון – הוא לא נשרט ונשמר חדש בכל מצב. מצד שני, הוא קשה לפתיחה וסגירה והוא מרכיב מרכזי של כובד של כל החבילה. שאר החבילה קלילה, אבל כשמכניסים את כל הדבר הזה לכיס הוא בהחלט מרגיש כבד. הכנסת האזניות פשוטה והן מתמגנטות למחבר שלהן בקלות וישר נטענות.

אגב – הסנסורים מאפשרים פיצ'רים מעניינים כמו ניעור של האזניות גורם להן להבהב בצבע שמסביר מה מצב הטעינה שלהם (לבן – מלא/ ירוק – בינוני/ אדום – דורש טעינה).

אזניות אלחוטיות של ממש: Braggi dash pro

כאמור, יש הרבה מאוד טכנולוגיה באזניות הללו. תחילה הן אטומות למים, כך שאפשר לשחות איתן (נראה לי פחות כדאי דווקא בגלל החשש שהן יעופו  מהאוזן) . כמו כן הן בעלות מיקרופונים וסנסורים שונים. ניכנס ליכולות שלהן בהמשך. אפשר לראות עד כמה מזערי המעגל של האזניות – הן כוללות יכולות למידה וגם זיכרון 4GB שמאפשרות להן לשמש כנגן MP3 כאשר הטלפון שלכם איננו איתכם. כל מה שצריך לעשות הוא לטעון אותם בעזרת המחשב והן מופיעות כדיסק און קי ואפשר לגרור אליהן את המוזיקה כאשר ספריות שונות משמות כפלייליסטים שונים.

החיבור למחשב, טאבלט או סלולרי (אין בעיה לאפשר לו להתחבר לכמה מכשירים, כאשר רק אחד כמובן מחובר בו זמנית) דורש חיבור כפול – לסאונד ולגרסאת X שהיא ככל הנראה הסנסורים של המכשיר ומשתמשים בחיבור BT4 LE.

התחלתי בבדיקת סינון רעשים ונוחות והדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא כמובן בטיסה. צפיתי בסרטים רבים מהאייפד ובמקביל צילמתי את עצמי צופה בסרטים…

אזניות אלחוטיות של ממש: Braggi dash pro

אזניות אלחוטיות של ממש: Braggi dash pro

כמה מסקנות מההאזנה. דבר ראשון יש לאזניות Latency נמוך (אם כי לא מדובר ב-aptX של קוולקום שממש מוריד את ה-Latency באופן דרמטי לסביב 32 מילי שניות) מה שמאפשר לצפות בעזרתן בסרטים (בניגוד לאזניות ה-Ear in שלי שאפשר להאזין בהם מוזיקה בלבד). החיבור אמין ביותר ולא היו הפרעות אלקטרוניות. לבסוף, איכות הסאונד מצויינת בסביבה זו. עם זאת, האיטום של האזניות אינו ברמה שאני מכיר מאזניות Over The Ear או IEM. לא בטוח שזה דבר רע בהתחשב במה שהחברה רוצה להשיג. אגב, לאחר שהחלפתי את הראשים בראשי comply הגדולים ביותר (זה ספוג ולכן אין בעיה לבצע זאת) האיטום השתפר פלאים.

אזניות אלחוטיות של ממש: Braggi dash pro

לא חייבים להתקין את האפליקציות אבל אחרי שמתקינים אותה צריך להרשם.  

אזניות אלחוטיות של ממש: Braggi dash pro

נתחיל באיכות הסאונד – טוב מאוד (אך לא מצויין). זה לא תחרות ל-IEM יעודיים אבל האזניות נשמעות טוב והיה אפשר בקלות להבחין בין איכות של מוזיקה בקידוד בינוני לקידוד טוב). מצד אחד הן משמעותית טובות מ-earbuds אחרים שבדקתי. מבחינת איכות הקליטה, היא לא טובה כמו של אפל airpods ויש מדי פעם ניתוקים בסביבות רעשניוות מבחינה אלקטרונית. ברכיבה על אופניים למשל אם הטלפון שלי צמוד לירך עם המסך צמוד לרגל – אני מקבל מדי פעם ניתוקים. במשרד או בחוץ לא היו לי בעיות כאשר המכשיר היה בכיס שלי למשל.

מעבר לזה, האזניות כוללות סנסורים שונים שיש להם יתרונות מעניינים כאשר משתמשים באזניות לקבלת שיחות – כל אחת מהאזניות כוללת מיקרופון פנימי (ear bone) ומיקרופון חיצוני. השילוב מאפשר לבצע סינון רעשים אגרסיבי למדי אשר אפשר לי לקיים שיחה חלקה תוך כדי רעש חיצוני משמעותי. ההקלטה אמנם איננה סטריאופונית אך האיכות של ההקלטה היתה מצויינת עד כדי כך שאפשר להשתמש באזניות כסוג של מיקרופון לאייפון…

כאן זה הזמן להסביר על הסנסורים הרבים שיש באזניות מעבר לסתם מיקרופונים. החלק החיצוני של האזניות חלק אבל הוא רגיש למגע Gestures. האוזן הדומיננטית היא הימנית – לחיצה ארוכה מאוד על האזניה מאפשר קישור למכשיר נייד (או גם למחשב, שימושי להפליא במשרד). בטלפונים חכמים יש את הפעולות הקבועות (נגיעה למענה לטלפון או התחלת מוזיקה, שתי נגיעות לדחיית שיחה או מעבר לשיר הבא, ושלוש לחיצות למעבר אחורה).

גרירה קדימה מחזק, וגרירה אחורה מחליש. נגיעה ארוכה גם יכולה להפעיל את סירי (או את Google Assistant במקרה של אנדרואיד). אבל כאן דברים מסתבכים. לפעמים בפעילות ספורטיבית, האזניות החליטו על דעת עצמן שנגעתי בהן, לא כיף. בנוסף, שטח המגע הוא החצי התחתון של האזניה וזה לפעמים יכול לבלבל. עם זאת, לא נרשמו בעיות מיוחדות – זה עבד.

אזניות אלחוטיות של ממש: Braggi dash pro

אזניות אלחוטיות של ממש: Braggi dash pro

אני מתנצל מראש על התמונות הקשות אבל הקרבתי את גופי לטובת הניסוי הבא – פעילות ספורטיבית. האזזניות מסוגלות להשתמש בסנסורים שלהן בכדי להבין את המאמץ ואפילו במקרים רבים את סוג הפעילות הגופנית שאתם מבצעים. האמת שזה פעל חלקית. התפריט לשליטה בפעילות הגופנית והסאונד נעשה בעזרת האזניה השמאלית.

נתחיל בסיבה שבכלל אני יכול לשים אותן באזניים תוך כדי רכיבה. האזניות אמנם אוטמות במידה מסויימת אבל הן מיועדות לספורט ובכדי להתמודד עם ריצה או רכיבה על אופניים (הפעילות השלישית שהאזניות מיעודות להן זה שחיה) צריך להשתמש בכיסוי הסיליקון (סוג של קונדום לאזניות) אשר מאפשר לכם להזיע מבלי להזיק למחברי הזהב באזניה. 

הפיצ'ר הנוסף שמאפשר זאת הוא transparency "שקיפות", אשר מאפשרת לכם לשמוע דרך המיקרופונים שבאזניות את החלק החיצוני. כך נוצר לכם "שמיעת על" שמאפשרת לכם להאזין לשיחות גם כשאתם נראים כאילו שאתם שומעים מוזיקה… גרירה קדימה שוב פותחת את מצב wind shield אשר מוריד את רעשי הרוח שאתם תשמעו אם תנסו לרוץ או לדווש עם אזניות מהסוג הזה. הסינון איננו מושלם (מספיק לריצה, אך פחות לאופניים) אבל זה עובד – אפשר לשמוע מוזיקה ולא להתרסק כאשר מישהו צופר לכם מאחור.

אזניות אלחוטיות של ממש: Braggi dash pro

איכות הסינון תלויה בכמות הרוח. במהלך הרכיבה, שמעתי בהחלט פצפוצים ורעשים של רוח. בריצה ובהליכה מהירה לא שומעים הרבה רעש רוח – אבל זה פשוט תלוי בעוצמות. הבעיה היותר קשה היא שבמהלך נהיגה מאוד מסובך לקלוע לאיזור השליטה של האזניות – צד ימין תמיד פעל באופן עקבי, אבל צד שמאל היה פחות אמין. יתכן שמדובר בבעיה מקומית באזניות שלי. 

הכנסת שתי האזניות לאזניים זה מה שגורם להם להתחבר לטלפון. הוצאתם גורם להם להרדם (הם לא באמת כבויים לעולם). 

אזניות אלחוטיות של ממש: Braggi dash pro

האזניות עמידות למדי, והעובדה שיש להן אחיזה טובה באזניים גורם להם להאבד פחות מאשר Air Pods, מה גם שיש להם אורות שמאפשרות לכם למצוא אותם. היה נחמד אם היה find my dash שיאפשר לזהות לפי BT 4 LE את המיקום או גורם להם לצפצף או להבהב עם עוצמת אור חזקה יותר (רחפנים מאפשרים חיפוש מסוג זה כיום).

אזניות אלחוטיות של ממש: Braggi dash pro

החיישנים היותר מעניינים הם חיישני התנועה והמגע. לא רק מגע על האזניה עצמה אלא גם על הלחי. ניתן לתת שתי טפיחות על הלחי בכדי להפעיל את העוזר האישי שלכם (סירי או העוזרת של גוגל). אפשרויות נוספות כוללות תפריט שאפשר לגלול בו בעזרת תנועות ראש שמאפשר בחירת פעילות ספורט.

כאשר המכשיר מנותק מהטלפון שלכם ניתן להשתמש באזניה הימנית בכדי להתחיל ולשלוט על נגן המוזיקה הפנימי. כל זה נשמע די מורכב אבל בפועל זה פשוט לוקח זמן הסתגלות וזה אינטואיטיבי. מה שכן, חבל שלא ניתן לעשות יותר קסטומיזציה ולבטל או לשנות חלק מהפעולות הללו, שחלקן באמת מורכב ומיותר.

כמו כן, קרה לי לא פעם שהאזניות טעו בכוונתי – הפעילו את סירי כשהתכוונתי להגביר או לעצור את המוזיקה וכו'. בריצה זה פחות בעיה כי אפשר להביט בטלפון ולהבין מה קורה, אבל ברכיבת אופניים זה קריטי שעצירת מוזיקה תעצור מיד את המוזיקה כי אתם צריכים לשים לב למה שקורה בכביש ולא יכולים להביט על מסך המכשיר. יתר על כן, לפעמים האזניה השמאלית החליטה להפסיק להגיב. אפשר לנעול אותה על ידי נגיעה בשתי האזניות במקביל, אבל כאן מדובר על כך שהמחוות הפסיקו לפעול עד אשר הכנסתי את האזניות בחזרה לקופסא שלהן.

בנוסף, היה מעט קשר לבחור את סוג הפעילות (ריצה/אופניים) דרך האזניות עצמן, שדווקא הצטיינו בזיהוי אוטומטי כאשר רצתי או כאשר רכבתי באופניים. והיה קל בהרבה לעשות זאת דרך המכשיר הסלולרי. בעיה נוספת היא שהאזניות אינן מדווחות לאייפון את מצב הבטריה (באזניות אחרות ניתן לראות בסטטוס בר את מצב הבטריה, אך לא באלה).

התוכנה בסמארטפון שלכם

 אזניות אלחוטיות של ממש: Bragi dash pro

כאשר מתחילים את התהליך של החיבור, יש לאזניות שני חיבור BT, האחד הוא Dash Pro והשני Dash Pro X. החיבור השני מאפשר ערוץ תקשורת בין האזניות למכשיר הסלולרי שמשמש בעיקר לטובת Activities ופעילוית מיוחדות. תחילה צריך שהמכשיר הסלולרי יזהה את האזניות. בסביבה נורמלית (בבית) לא היתה לי בעית תקשורת בין המכשיר לבין האזניות (הכוונה לחיבור התקשורת שכן חיבור האודיו לאזניות עבד ללא רבב). אבל בחוץ לעיתים קרובות התוכנה התקשתה לתקשר עם האזניות. זה סיפור מוזר שלא הצלחתי לזהות מה גורם לו אבל בסופו של דבר זה חיבור לא הכי אמין. המשמעות היא שלא בטוח שבשלב הזה אפשר להסתמך על הנתונים של האזניות מבחינת מעקב על פעילות ספורט. 

עדכון: בגרסא מעודכנת התוכנה מצליחה להתקשר באופן יותר אמין לאזניות.

אזניות אלחוטיות של ממש: Braggi dash pro

התוכנה עצמה מצויינת ומאפשר שליטה על יכולות שונות של האזניות, חיבור לפרופיל שלכם ול-Apple Health (או המקבילה באנדרואיד). ניתן לשלוט על פיצ'רים מתקדמים (טפיחה על הלחי להפעלת סירי, תפריט 4D שמשתמש בתנועות הראש ועוד פעולות לשליטה במוזיקה).

הפעלת הפעילות נותנת סטטסיקה מצויינת שלא קיימת דרך האייפון עצמו או דרך שעון אפל. 

מערכת הפעלה באוזן שלכם

אזניות אלחוטיות של ממש: Braggi dash pro

 כפי שניתן לראות, מדובר במוצר שיש לו מבט קדימה רחב למדי, אבל שלא הכל בו עדיין יציב באופן מלא. אפשר להגיד שהפיצ'ר הבסיסי שלו (המוזיקה) מעולה אך ששאר הפיצ'רים שבו פחות גמור ועדיין יש מקום לייצוב הגרסא. הגרסא שבדקתי היא גרסא 3.1 של מערכת ההפעלה Bragi OS (או BOS) בקיצור. 

 מדובר במערכת הפעלה שהתחילו לעבוד עליה עוד ב-Dash הראשון ואשר קיבלה שדרוג משמעותי עם המעבר ל-Dash pro. כל אזניה היא מעבד בפני עצמו והמערכת מסוגלת להעביר משימות בין אזניות. לדוגמא, אם הבטריה על אזניה אחת חלשה, היא יכולה להעביר משימות שלה לאזניה השניה. האזניות מתקשרות אחת עם השניה ונראות כמו אובייקט אחד לאפליקציה או למכשיר הסמארט. 

אזניות אלחוטיות של ממש: Bragi dash pro

כרגע המשימות שהאזניות מטפלות בו הם בעיקר להעביר סיגנלים ותקשורת למכשיר הסמארטפון שלכם. עם זאת, אפשר לחשוב על לא מעט אפליקציות שהן מתוחכמות יותר ככל שהמערכת תהיה מתקדמת יותר. את הפגישה עם חברת Bragi קיימנו באיזור Alexa של תערוכת IFA בברלין, היות והחברה הוסיפה את היכולות של Alexa לאזניות (הגרסא שכוללת את העוזרת הדיגיטלית הזו כרגע עדיין לא שוחררה רשמית). אפשר לדמיין מיקרו אפליקציות שפועלות בתוך האזניות עצמן כמו הקלטת binaural (שמקליטה כאילו באופן אמיתי את הסביבה שלכם), הקלטת השיחה שלכם באייפון לתוך הזכרון הפנימי, או אפליקציות שמזהות תנועות ראש או gestures ומפעילות פעולות מיוחדות. דמיינו שאם אתם עושים triple tap על האזניה, זה מפעיל פעולת IFTTT על המכשיר שלכם וזה גורם לפעולה כמו הדלקת הדוד החשמלי שלכם בבית או קריאה לפונקציה בשרת כלשהו שמאפשר פתיחת Login במכשיר כלשהו… 

אזניות אלחוטיות של ממש: Bragi dash pro

את האפליקציה המעניינת ביותר שמרתי לסוף. בעזרת שיתוף פעולה עם חברת iTranslate ניתן לבצע תרגום סימולטני על גבי האזניות. אבל כשכבר לוקחים בחשבון את BT 5 (שמוסיף יכולות IP לתקשורת BT), המשמעות היא שאפשר לבנות תוכנה שמקבלת במקביל שני סטרימים של אודיו – אחד מהאזניות (מה שאתם שומעים) שמתורגם בעזרת voice + google translate למשפטים שמוקראים לכם באוזן, והשני זיהוי של מה שאתם מדברים (הרי האזניה מזהה תנועות לסת ויש לה מיקרופון פנימי שמאפשר לה לסנן רעשים) ואת זה ניתן לשלוח לתרגום ולהשמיע את התוצאה דרך הרמקול של הטלפון שלכם. התוצאה – מישהו מדבר איתכם בשפה זרה, אתם פחות או יותר מבינים מה הוא אומר (התרגום של גוגל סביר פלוס) וכאשר תענו לאותו אדם הוא ישמע קול מהרמקול של הסמארטפון שלכם עם התשובה שלכם בשפה שלו!

אבל זה עוד רחוק. על החברה לייצב את הפלטפורמה שלה וכמובן ש-BT 5 ימתין עד שהאייפון החדש ומכשירים שכוללים אותו (כמו S8, ה-Note 8 של סמסונג, Mi6 של שיומי, U11 של HTC, סוני Xperia XZ ו-LG V30).

סיכום

כאזניות BT הן מצויינות לדיבור ולמוזיקה. הן לא אזניות אודיופיליות אך הן כן מתאימות למי שרוצה להיראות מגניב (הרבה שאלו אותי עליהן) או חובב טכנולוגיה. בעתיד הלא רחוק, כאשר אפשר יהיה להפעיל אפליקציות על האזניות, הן כבר יהיו שימושיות באמת.

את האוזניות ניתן לרכוש בבאג במחיר של 1,400 ש"ח. מחיר שהוא נמוך (ממה שבדקנו) ממחירי אמאזון.

בכל מקרה ניתן לרכוש אותן באמאזון תמורת $550.

לדיון בנושא: אזניות אלחוטיות של ממש: Bragi Dash Pro


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

12:25
  /  
07.10.2017
  
מאת: עפר לאור

1