יבוש הפולים בג'ין לפני קליה

פורום תערובות קפה וקליה ביתית, איפה לקנות, איך להכין ואיך לקלות
moti_r (פותח השרשור)
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #31 

תודה (Y)

מעניין מאוד לקרוא.

1. אתה כותב שהיבוש נעשה בפיצוץ ראשון. אז מה קורה ב-5 הדק' של ה"יבוש" שעשיתי שם? הפולים נקלים בטמפ' הזו?

2. מעניין מאוד לקרוא את מה שאתה כותב על הטמפ' והטריות. אני אשמח לנסות ולהוריד טמפ' ולקבל קפה שנפתח רק אחרי 3 ימים אבל מחזיק יותר.
לאיזו טמפ' כדאי לי לכוון?

3. לגבי סימני חריכה: אין אצלי כאלו. הפולים דווקא נראים ממש 'בריאים', עגלגלים ובצבע מט. כמעט ואין שמן.

אגב - חלטתי עכשיו אספרסו. הטעם אמנם קצת יותר תפל, כמו שהיה אתמול, אבל טעים מאוד והיה טייגר סקין מופלא ש*בחיים* לא קיבלתי מהג'ין 3 ימים אחרי קליה. זה אומר, לדעתי, שמשהו ביבוש הזה היה יותר טוב לפולים.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

כפיר_ש
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 4726
הצטרף: ינואר 2010
מיקום: מרכז
נתן תודות: 260 פעמים
קיבל תודות: 559 פעמים

נושא שלא נקרא #32 

הנסיון השני שלי עם ייבוש 3 דקות טיפה יותר מוצלח אבל עדיין הקפה הרבה יותר עגול ומשעמם.

אני כבר דיי בטוח שפרופילים עם הג'ין כשאין לך באמת שליטה על עוצמת האוויר וגם אין תרמוקפל בפולים שאומר לך מה הטמפרטורה שלהם לא יצאו טוב וזה יותר ניחוש כי גם אם יצא משהו טוב סביר להניח שעם זנים אחרים לא תתקבל אותה תוצאה.

ייתכן שקליה בנפרד של זנים ועירבוב אחרי תתן משהו אחר שגם יהיה יותר מאוזן ולא תגרע מטעם הקפה כמו עם הייבוש.

בינתיים חזרתי ל 235 מעלות הסטנדרטי והטוב ...

NEGRO
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה
הודעות: 1098
הצטרף: אפריל 2010
מיקום: אלישיב
נתן תודות: 95 פעמים
קיבל תודות: 252 פעמים

נושא שלא נקרא #33 

אתם תמיד עושים לי את זה
תעמיק בקריאההההההההההההה :lol:
רשמתי בעיקר בפיצוץ הראשון, לא רק בפיצוץ ה 1.
אין חריכה בקולי אוויר ובחיים לא תהיה כיוון שהחריכה נובעת ממגע הפולים עם התוף ובקולי אוויר אין תוף מתכת.
טייגר סקין גם אצלי קורה ואני לא משקיע זמן רב בייבוש אלא זורם עם התהליך בקצב נכון (הוא שונה בין אדם לאדם).
הרעיון הוא לאזן בין טעמי קלייה לטעמי הזן, האספרסו יכול להיות טעים מאוד אבל אם אין בו ייחודיות של הזן אלא רק טעמי קלייה אז זה נכון שהוא טעים אבל בסוף הוא ישעמם אותך.
לגבי כיוון הטמפ', זו שאלה מאוד מאוד קשה ומי שיענה לך עליה , יכול להיות או בעל ג'ין (אני לא) או חרטטן.
הסיבה פשוטה, הכיוון שאתה מדבר עליו הוא של טמפרטורת הסביבה, אבל אם אני אכוון ל 235 ואקלה 400 גרם או אקלה 300 גרם ,קיים שוני אדיר על השפעת חום הסביבה על הפולים שבסוף צריך לזכור שטמפרטורת הסביבה בעצם מובילה את הפולים לקצב הרצוי שאנו בוחרים.
בוא אני אתן לך רעיון לניסוי.
תכוון את הקולה ל 235 כמו שאתה רגיל ותפעיל מספר דקות שהקולה יהיה חם.
לאחר הכנסת הפולים הירוקים תכוון שוב ל 235 עד שצבע הפולים יהיה צהבהב
אני לא יודע אם הג'ין מווסת את גוף החימום שבתוכו או פשוט סוגר ומפעיל אותו אבל נמשיך
לאחר שהפולים צהובים תכוון את חום הסביבה ל 195
כאשר הפולים יתקדמו לעבר 190-193 אמור להתרחש פיצוץ 1
לאחר שמיעת הפיצוץ ה1 וסיומו ,תעלה את טמפ הסביבה ל196,לאחר דקה ל201 לאחר דקה ל205 ולאחר דקה נוספת ל208.
בסיום הדקה ואם הצבע חום כהה ולא נוטה לשחור ,תוציא את הפולים.
בגלל שאתה אוהב חזק ומריר הייתי ממליץ לתת עוד חצי דקה ולכוון את הטמפ ל 210 ובסדיום חצי הדקה להוציא אבל זו בחירה שלך.
בכל מקרה אם הפיצוץ ה2 מבצבץ ישר תוציא את הפולים, תשתדל לא להגיע ל2 אבל אתה אוהב חזק ומריר
אם אתה בסביבה אני אשמח לעשות את הניסוי איתך ולתעד אותו, אולי נוכל לבחון הכנסת תרמוקפל לג'ין (טמפרטורת פולים)

נתתי לך ניסוי לשבת


זו רק הצעה כיוון שאין לי ג'ין
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

http://negro.co.il/

moti_r (פותח השרשור)
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #34 

תודה רבה על ההכוונה! מבטיח לנסות בפעם הבאה!
האמת שהתחלתי הרגע קליה ורק אז באתי לראות מה חדש בפורום...

הלכתי על פרופיל דומה למה שעשיתי בפעם שעברה (חימום ל-170, הכנסת פולים (נפלו ל-120), 150 ל-3 דק' הפעם, ואז 240 כל הדרך עד פיצוץ שני).
נראה מה יהיה.

שתי נקודות לגבי הג'ין:
- הוא לא מווסת את גוף החימום, אלא רק מדליק/מכבה אותו. הטמפ', מהסיבה הזו, איננה יציבה לגמרי. אם אתה מכוון על 240 מע' אתה מקבל מנעד שנע בין 235 ל-240 כל הזמן.
- הוא משתמש בצלע מתכת שנמצאת בתוך מיכל הפולים והם מסתובבים ונוגעים בה כל הזמן, לכן הוא לא רק קולה אויר אלא קולה משולב. אגב, מהירות זרימת האויר בו יחסית נמוכה בגלל זה. אפשר לראות לפעמים כוויות על הפולים

עצרתי עכשיו ממש בתחילת פיצוץ שני, היה פיצוץ אחד או שניים ומיד עצרתי בעצירת חירום וקיררתי על מגש, קירור מהיר.

מת כבר לטעום!
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

NEGRO
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה
הודעות: 1098
הצטרף: אפריל 2010
מיקום: אלישיב
נתן תודות: 95 פעמים
קיבל תודות: 252 פעמים

נושא שלא נקרא #35 

מקווה שעזרתי
שבת שלום ובהצלחה
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

http://negro.co.il/

עמרי
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 325
הצטרף: ינואר 2011
מיקום: ניל"י
נתן תודות: 88 פעמים
קיבל תודות: 19 פעמים

נושא שלא נקרא #36 

הדיון מעניין מאוד
אתמול ניסיתי לבצע קליה כמו שמוטי הציע
חימום ל 170 3 דקות על 150 וההמשך על 240 סיום קליה ב 16+
משום מה מבחינת צבע פולים לא נראה לי שהגעתי לרמת קליה נכונה
כנראה הם נאפו לי מידי...

שאלה קטנה לגבי יבוש
מה יהיה ההבדל בלהתחיל עם קולה קר?

נ.ב.
קצת קשה לי להשוות בטעם כי אני כל הזמן מנסה תערובת שונה (אין לי עדיין תערובת "מנצחת"...)

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
הודעות: 11720
הצטרף: נובמבר 2009
מיקום: כפר סבא
נתן תודות: 282 פעמים
קיבל תודות: 1130 פעמים

נושא שלא נקרא #37 

יש לכם בעייה אחת עם העצות של נגרו - אין לכם מד טמפרטורה לפולים בג'ין אלא רק של טמפרטורת אויר ביציאה מהקולה.
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)

כפיר_ש
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 4726
הצטרף: ינואר 2010
מיקום: מרכז
נתן תודות: 260 פעמים
קיבל תודות: 559 פעמים

נושא שלא נקרא #38 

דבוטאנט כתב:יש לכם בעייה אחת עם העצות של נגרו - אין לכם מד טמפרטורה לפולים בג'ין אלא רק של טמפרטורת אויר ביציאה מהקולה.
...
(Y) נכון ובגלל זה אני חושב שזה יותר ניחוש מאשר קליה נכונה ועקבית (הרי הגיוני שאם יוחלפו הזנים יידרש זמן ייבוש אחר) ולכן ויתרתי על הרעיון ...

NEGRO
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה
הודעות: 1098
הצטרף: אפריל 2010
מיקום: אלישיב
נתן תודות: 95 פעמים
קיבל תודות: 252 פעמים

נושא שלא נקרא #39 

דובו
כמובן שתמיד טוב מד טמפרטורה של פולים אבל העצות שנתתי יעזרו גם ללא מד טמפ פולים.
אני מוכן להסביר למה
פיצוץ 1 קורה בטמפ של 190-194 פלוס מינוס
כיוון חום הסביבה לכך יביא לכך שבזמן פיצוץ תדעו שזו גם טמפ הפולים.
משם והלאה העלאה הדרגתית של חום הסביבה תביא לעלייה הדרגתית של חום הפולים.
החלפת הזנים לא דורשת זמן ייבוש אחר, הפולים מתייבשים עד שלב מסויים וכמו שאמרתי, רוב הלחות יוצאת בפיצוץ 1 ואילך, ניתן לראות את זה בפתח היציאה בקולה אצלי לפחות.
אחוז הלחות הוא כמעט זהה בין הזנים והשוני הוא בחום הנדרש לחלץ את הלחות ולבצע קלייה כיוון שדחיסות הפול וגודלו שונה בין הזנים.
ובכלליות כמו שאמרתי קודם,בקולה אוויר אין להתמקד בייבוש, הוא יקרה אם תרצו או לא תרצו.
השאלה אם התחיל עם קולה קר היא הגיונית , יש לנסות זאת בג'ין, עם קולה תוף בחיים לא הייתי ממליץ על זה אבל צריך לבחון בכמה מתארכת הקלייה אם מתחילים עם קולה קר .
לדעתי לא צריכה להיות בעיה להתחיל על קולה קר בג'ין בגלל עלייה מהירה של טמפ' הסביבה.

בכל מקרה דובו מוטי כפיר וחברים נוספים
שבת שלום
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

http://negro.co.il/

moti_r (פותח השרשור)
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #40 

עמרי, אנחנו בעצמנו עדיין לא כ"כ מבינים מה ההבדל.
ממליץ לך מאוד לעבוד עם אותה התערובת, כי אחרת אתה מכניס כאן עוד משתנים למשוואה.

אתמול קליתי תערובת עם 3 דק' יבוש, אבל השתמשתי בפולים חדשים שהגיעו מדאדא (נגמרו לי הסנטו-דומינגו והקולומביה של אמיגו).

טעמתי היום בצהריים. יצא מעולה, ממש שונה מהתערובות שהיו לי קודם לכן.
עדיין טרי מדי, אז קצת קשה, אבל כבר ברור שמדובר בקליה עדינה יותר בהשוואה לקלית ג'ין רגילה.

עופר/כפיר - לא הבנתי את הטיעונים שלכם לגבי זה שאי אפשר לשלוט בג'ין בגלל מיקום הבקר.
מה זה חשוב איזו טמפ' הוא בדיוק מראה, כל זמן שהמרחק בינה לבין טמפ' הפולים מאוד קרוב?
הרי אני לא מבצע פרופיל בהפרשים של מעלות בודדות, אלא משחק עם עליה מ-150 מ-240. די ברור שזה עובד...
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

כפיר_ש
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 4726
הצטרף: ינואר 2010
מיקום: מרכז
נתן תודות: 260 פעמים
קיבל תודות: 559 פעמים

נושא שלא נקרא #41 

מסכים לגבי הייבוש (אם כי עדיין לא הוכחנו שהוא מוסיף אלא ההיפך) אבל בכל זאת אני לא בטוח שהטמפרטורה של החיישן בג'ין היא קרובה בכלל לטמפרטורת הפולים, זה האוויר החם שיוצא מהקולה אחרי שהוא עובר דרך הפולים, זה סוג של מדד אבל אנו לא יודעים מהו ה OFFSET בינו לבין טמפרטורת הפולים האמיתית והאם אותו OFFSET נשמר בכל שלבי הקלייה.

moti_r (פותח השרשור)
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #42 

כפיר_ש כתב:מסכים לגבי הייבוש (אם כי עדיין לא הוכחנו שהוא מוסיף אלא ההיפך)
...
למה להיפך?
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

כפיר_ש
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 4726
הצטרף: ינואר 2010
מיקום: מרכז
נתן תודות: 260 פעמים
קיבל תודות: 559 פעמים

נושא שלא נקרא #43 

כי הנסיונות שלי הראו לי שהקפה יוצא הרבה יותר עגול ומשעמם ולא כל כך טעים.

גם אתה אמרת שלמרות הטייגר סקין הפולים מאבדים את הטעם כבר אחרי יומיים לעומת קליה רגילה שבה הם החזיקו 3-4 ימים.

moti_r (פותח השרשור)
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #44 

זה נכון, אבל הטעם היה מאוד מיוחד ושונה. הרבה יותר מאוזן.
אני לא חושב שנכון להרים ידיים כ"כ מהר ולקבוע שזה לא עובד. הנה, NEGRO נתן כאן פרופיל מעניין שאני אבדוק בקליה הבאה שלי.

בנוסף, קיבלתי טייגר סקין מהקפה גם אחרי 3 ימים, מה שלא הייתי מקבל לעולם בקליה הרגילה.

מחר בבוקר אטעם את הקליה של 3 הדק'. מעניין מאוד לשתות אותה.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

NEGRO
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה
הודעות: 1098
הצטרף: אפריל 2010
מיקום: אלישיב
נתן תודות: 95 פעמים
קיבל תודות: 252 פעמים

נושא שלא נקרא #45 

תבדוק מוטי, המסע לעולם לא נגמרררררררררררררררררררררררררר
שבוע טוב.
חוץ מזה, אם תלך לפי הפרופיל שנתתי לך ,תדע את טמפ הפולים בזמנים הקריטיים כמו פיצוץ 1 ואחר כך תנתב אותה.
נסה את הפרופיל שנתתי לך.
מעניין אותי.
חוץ מזה, אני מדגיש שוב, אני אשמח אם מישהו יתאם איתי, יבוא עם ג'ין ונטעם קליות קודמות ונבחן קלייה בג'ין, זוהי הזדמנות מצוינת בשבילי ללמוד.
מבטיח לא לנסות למכור כלום.
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

http://negro.co.il/

שלח תגובה

חזור אל “תערובות קפה וקלייה ביתית”