יבוש הפולים בג'ין לפני קליה

פורום תערובות קפה וקליה ביתית, איפה לקנות, איך להכין ואיך לקלות
nimitzg
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה
הודעות: 2060
הצטרף: דצמבר 2007
נתן תודות: 460 פעמים
קיבל תודות: 239 פעמים

נושא שלא נקרא #61 

moti_r כתב:אני לא מסתכל על הפולים. אני מסתכל על השעון.
...
ממה שקראתי בתיעוד שמגיע עם ה QUEST הוגדר סימן מזהה לסוף הייבוש (מעבר לבדיקת צבע הפולים)
והוא תחילתה של פליטת עשן קלה מהארובה (אני מניח שאפשר להבחין בכך גם מצינור הפליטה של הג'ין)
הסימן הזה מעיד על סוף ייבוש.

אני משתמש בו בשילוב הצצה על השעון וגם צבע הפולים.
אצלי התהליך הוא כזה:
1.בדיקת מד טמפרטורת הפולים שמגיע ל 140.
2.בדיקת צבע בעיין + חיפוש סימני עשן ראשונים.

לאחר מכן אני מעלה את הטמפרטורה בחדות עד לפיצוץ 1.
"Cigars change thoughts into dreams."
(Victor Marie Hugo 1802-1885)

moti_r (פותח השרשור)
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #62 

מעניין, תודה (Y)

אני משתמש בצינור-שרשורי-ארובה החוצה, אז לא רואה בדיוק את העשן, אבל אכניס אותו הביתה ואבדוק בפעם הבאה.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

nimitzg
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה
הודעות: 2060
הצטרף: דצמבר 2007
נתן תודות: 460 פעמים
קיבל תודות: 239 פעמים

נושא שלא נקרא #63 

moti_r כתב:מעניין, תודה (Y)

אני משתמש בצינור-שרשורי-ארובה החוצה, אז לא רואה בדיוק את העשן, אבל אכניס אותו הביתה ואבדוק בפעם הבאה.
...
מוטי,
רק אל תשכח לכבות את הגלאי עשן בבית.... :lol:
אחרת תעלה את הלחות של הפולים חזרה :lol: :lol: :lol:
"Cigars change thoughts into dreams."
(Victor Marie Hugo 1802-1885)

moti_r (פותח השרשור)
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #64 

:D

יש לי מטף כיבוי אש שקניתי בזמנו, בגלל הדיון כאן בפורום.
שישרף הבניין! :מעשן:
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

moti_r (פותח השרשור)
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #65 

NEGRO כתב:בוא אני אתן לך רעיון לניסוי.
תכוון את הקולה ל 235 כמו שאתה רגיל ותפעיל מספר דקות שהקולה יהיה חם.
לאחר הכנסת הפולים הירוקים תכוון שוב ל 235 עד שצבע הפולים יהיה צהבהב
אני לא יודע אם הג'ין מווסת את גוף החימום שבתוכו או פשוט סוגר ומפעיל אותו אבל נמשיך
לאחר שהפולים צהובים תכוון את חום הסביבה ל 195
כאשר הפולים יתקדמו לעבר 190-193 אמור להתרחש פיצוץ 1
לאחר שמיעת הפיצוץ ה1 וסיומו ,תעלה את טמפ הסביבה ל196,לאחר דקה ל201 לאחר דקה ל205 ולאחר דקה נוספת ל208.
בסיום הדקה ואם הצבע חום כהה ולא נוטה לשחור ,תוציא את הפולים.
...
ניסיתי היום בבוקר את הקליה הזו.
נראה לי שיצא ממש לא טוב :(

הנה מה שקרה:
- חיממתי ל-235 מע' במשך כמה דק'
- הטענתי את הפולים. הטמפ' ירדה ל-190 מע'. הג'ין מכוון ל-235
- דקה 01:35, טמפ' טיפסה ל-200
- 04:00 טמפ' 218
- 05:30 טמפ' 226
כאן הפולים כבר היו צהובים יפים, הורדתי טמפ' ל-195 מע'
לא היה עשן (אפרופו הטיפ של נמרוד) אבל היה ריח יפה של לחם

פיצוץ ראשון לקח *המון* זמן, התחיל בקושי בדקה 16:30 (!) ואלו היה רק חלק מהפולים שהתפוצצו. חלק גדול מהם נשאר צהוב ולא נראה שהוא התקדם.

הרמתי את הטמפ' ל-205 מע'
- דקה 18:30, עליתי ל-215

לקח עוד המון המון זמן, וב-25:00 כבר הבנתי שמשהו כאן לא בסדר ועצרתי את הקליה.

קיבלתי פולים חומים, לדעתי בדרגת סינמון (אולי +C)

הם איבדו 15% מהמשקל (ירדו מ-240 ל-205 גר')


די יפתיע אותי אם אקבל אספרסו סביר. נראה לי שהם נאפו לגמרי ולא באמת נקלו, אבל אולי זה אני - כי מעולם לא קליתי במשך 25 דק'...

מעניין מה גרם לקליה להיות כזו. הטמפ' הזו נמוכה מדי, אולי?
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

gedkoz
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
הודעות: 1405
הצטרף: מאי 2010
מיקום: משגב,גליל
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 116 פעמים

נושא שלא נקרא #66 

כנראה שהפולים נאטמו אחרי 6 דקות בטמפ. ראשונית גבוה... מוטי אתה נתת דוגמה של בצל... כמו הבשר נסגר ונשער עסיסי. רק שבקפה זה פחות עובד? לי אף פעם בג׳ין פיצוץ ראשון לא היה בפחות מ215 מעלות...הפרופיל הזה מתאים אולי לקולים תופיים.

NEGRO
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה
הודעות: 1098
הצטרף: אפריל 2010
מיקום: אלישיב
נתן תודות: 95 פעמים
קיבל תודות: 252 פעמים

נושא שלא נקרא #67 

הפולים לא נאטמו,באחריות. הפולים צריכים כח מסוים בכדי שידחף אותם לפציוץ 1 בגלל שהתרמוקפל מודד את טמפ האוויר היוצא לפי מה שהבנתי מכם,כנראה שהחום לא הספיק ומה שקרה הוא שגוף החימום ויסת את הטמפ כלרמה נמוכה מדי.
מה שבטוח הוא שהניסוי לא צלח. אולי אם לא תתעצל ,תבוא ונעדה כמה קליות ביחד.
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

http://negro.co.il/

NEGRO
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה
הודעות: 1098
הצטרף: אפריל 2010
מיקום: אלישיב
נתן תודות: 95 פעמים
קיבל תודות: 252 פעמים

נושא שלא נקרא #68 

פעם הייתי גר ביד מרדכי ויושב הרבה עם אורי שני למי שמכיר. היה לורופיל די פשוט. 235 עד פיצוץ ואז הןרדה של 10 מעלות עד סוף קלייה. משהו בסגנון.
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

http://negro.co.il/

כפיר_ש
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 4726
הצטרף: ינואר 2010
מיקום: מרכז
נתן תודות: 260 פעמים
קיבל תודות: 559 פעמים

נושא שלא נקרא #69 

בטוח שהטמפרטורה הייתה נמוכה מידי והפולים לא הגיעו ל 190 מעלות וכנראה שכדי להגיע לשם צריך באמת לכוון יותר ל 215-220 כפי שגנאדי ציין.

בקיצור בינתיים המסקנה שלי מתחזקת שהג'ין תוכנן לקליה בטמפרטורה קרובה למקסימום והתחלה מקולה קר ואין פרופיל שיתן משהו יותר טוב וכנראה שכבר מיקסמנו את התוצר ממנו כולל שיפורים קלים של קירור מקוצר על השיש שמאוד עוזר לחיי הקפה.

moti_r (פותח השרשור)
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #70 

כפיר, אתה מסיבה כלשהי מוותר מראש, ואני לא מבין למה.

הרי ברור שהקליה שעשיתי בשבוע שעבר, עם יבוש ב-150 מעלות, יצרה תערובת מעולה. היא היתה קצת מיובשת מדי, אבל יבוש של 3 דק' יתן משהו יותר טוב.
אני לא יודע למה אבל הקפה שקליתי ב-3 דק' יבוש לא יצא טוב, צריך להבין למה.

גלעד - אני לא מוותר כ"כ בקלות :)
תגיד, מה יקרה אם אכניס פולים לתוך קולה שחם ב-190 מע' בערך ואז אעלה לאט לאט (זה יקח 5-6 דק' כנראה) ל-235 מע' עד לסיום קליה?

מה יהיה ההבדל בין מצב כזה, לבין קליה שמתחילה בקולה קר וכנראה מייבשת יותר את הפולים?
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

moti_r (פותח השרשור)
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #71 

מצאתי עכשיו ב-HASFORUM את הפרופיל הבא:

[left]
1) Preheat to 200 for 10 minutes. Emergency stop - greens in.
2) Temp has dropped to about 150. Stay at 150 for 5 minutes for drying.
3) Bump to 225 for 5:30
4) Bump to 250 for 3 minutes (End of this stage is 1st crack, ususally consistent around 13:30-13:45)
5) 240 for the remainder of the roast towards 2nd crack
[/left]

הוא מוצא חן בעיני. אני אנסה אותו מחר.
אוריד את היבוש ל-3 דק' במקום 5 דק' ונראה מה יצא.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

dorso
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 389
הצטרף: מרץ 2010
נתן תודות: 19 פעמים
קיבל תודות: 30 פעמים

נושא שלא נקרא #72 

כפיר_ש כתב: בקיצור בינתיים המסקנה שלי מתחזקת שהג'ין תוכנן לקליה בטמפרטורה קרובה למקסימום והתחלה מקולה קר ואין פרופיל שיתן משהו יותר טוב וכנראה שכבר מיקסמנו את התוצר ממנו כולל שיפורים קלים של קירור מקוצר על השיש שמאוד עוזר לחיי הקפה.
...
לדעתי החימום מראש הוא חובה בייחוד בחורף , לגבי הפרופילים...נראה לי שבקולה אוויר השינויים יהיו מינורים
לעומת שגר ושכח.
אולי שינוי בעוצמת המאוורר (מודינג) יאפשר תוצאה עדיפה...

moti_r (פותח השרשור)
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #73 

זו נקודה מעניינת. אולי זו הסיבה שהקליה יצאה לי כ"כ מיוחדת - כי הפולים התחילו את הקליה ב-150 מעלות ולא ב-0.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

כפיר_ש
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 4726
הצטרף: ינואר 2010
מיקום: מרכז
נתן תודות: 260 פעמים
קיבל תודות: 559 פעמים

נושא שלא נקרא #74 

אני לא מוותר ולא מתעקש אלא מפעיל הגיון שלפיו כנראה אי אפשר ללא ניטור טוב לדעת מה קורה לפולים ולכן הפרופילים האלו זה סוג של ניחוש וזה כמו לגשש בחשכה.

מעבר לכך אני בטוח שהמתכננים של המוצר בנו אותו לספק תוצאות טובות בצורת ההפעלה הפשוטה ביותר (הרי זו הגדולה שלו), אם היו חושבים שניתן לשפר את הקליות היו בונים בקרה מתוחכמת יותר (או לפחות היו עושים הכנה כלשהי לשתילת מד חום לפולים ומאפשרים שליטה על עוצמת האוויר וכו') שתאפשר זאת למי שירצה.

אגב להכניס פולים לג'ין שחומם מראש 10 דקות בטמפרטורה גבוהה זה ממש לא מומלץ, נסה את זה וראה איך הפולים נחרכים מבחוץ ומאידך הלחות שלהם לא תצא כמו שצריך והקליה ממש לא תהיה מוצלחת.
בזמנו הייתה תקופה שהייתי מחמם 2 דקןת על 150 מעלות ואז עוצר ומכניס את הפולים וזה לא ממש עזר, לדעתי התחלה מקולה קר מאפשרת דווקא אותו הייבוש קצר שמאזן יותר את התערובת.

gedkoz
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
הודעות: 1405
הצטרף: מאי 2010
מיקום: משגב,גליל
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 116 פעמים

נושא שלא נקרא #75 

כפיר בעצם צודק: ג׳ין מגיעה מ0 ל150 תוך בארך 3-4 דקות, וזה מחליף יבוש יזום. אנחנו שוב נוגעים בנקודה של אורך קליה. כבר דובר פה שבג׳ין אדיף לקצר קליה מצד אחד, אבל למשוך זמן בין הפיצוצים.
וקליפות מעל 16 דקות בדרך כלל לא מוצלחות, מצד שני למה לא לנסות? אפילו פולים פגומים ושבורים הולכים לתוך הכוס. אני בטוח שגם בקליה של 25 דקות של מוטי יהיה איזה אור בקצה הפורטפילטר...
אנחנו פה כמו אלכימאים של ימי ביניים מנסים להפיק זהב ובדרך מגיעים לכל מיני דברים מיוחדים...

שלח תגובה

חזור אל “תערובות קפה וקלייה ביתית”