יבוש הפולים בג'ין לפני קליה

פורום תערובות קפה וקליה ביתית, איפה לקנות, איך להכין ואיך לקלות
coffeeaddict
חבר פעיל במיוחד
חבר פעיל במיוחד
הודעות: 520
הצטרף: נובמבר 2009
שם מלא: איתן שלום
מיקום: צפון
נתן תודות: 9 פעמים
קיבל תודות: 60 פעמים

נושא שלא נקרא #76 

moti_r כתב:מצאתי עכשיו ב-HASFORUM את הפרופיל הבא:

[left]
1) Preheat to 200 for 10 minutes. Emergency stop - greens in.
2) Temp has dropped to about 150. Stay at 150 for 5 minutes for drying.
3) Bump to 225 for 5:30
4) Bump to 250 for 3 minutes (End of this stage is 1st crack, ususally consistent around 13:30-13:45)
5) 240 for the remainder of the roast towards 2nd crack
[/left]

.
...
אשמח להציע את הפרופיל בו השתמשתי זמן רב, סליחה על ציטוט ממקורות זרים, אבל הפורום שלנו לא היה קיים ב-2008
http://www.tapuz.co.il/Forums2008/ViewM ... =116803547

NEGRO
סמל אישי של משתמש
עוסק בתחום קפה
עוסק בתחום קפה
הודעות: 1098
הצטרף: אפריל 2010
מיקום: אלישיב
נתן תודות: 95 פעמים
קיבל תודות: 252 פעמים

נושא שלא נקרא #77 

אני בעד לראות בעיניים.
קטונתי מלחזות מה יקרה בחימום מקדים וכו'.
בעיקרון זמן ההתחלה הוא לא כל כך חשוב, אם הגעת תוך 8 דקות לפולים צהובים בגמר ייבוש או תוך 4 דקות לא ישנה כל כך כיוון שזהו תהליך הייבוש ולא הקלייה, אם הזמן יהיה קצר מדי תוכל להבחין בפולים חרוכים.
הזמן לאחר הייבוש והטמפ' הם המשמעותיים.
גלעד שמחי
מומחה לקליית קפה

http://negro.co.il/

hosq
סמל אישי של משתמש
כתב קפה
כתב קפה
הודעות: 5010
הצטרף: נובמבר 2009
נתן תודות: 54 פעמים
קיבל תודות: 286 פעמים

נושא שלא נקרא #78 

תגובת החביתוש: כבר מזמן אני לא מייבש באופן יזום פשוט מעצלות. להבה גבוהה מההתחלה. פעם הבאה אני אייבש על להבה קטנה, עד שיצא עשן (...). אז אני אעלה ללהבה גבוהה מאוד ואוריד בהדרגה קצת לפני ובזמן פיצוץ ראשון עד למינימום הכרחי בין הפיצוצים.
what's next?

moti_r (פותח השרשור)
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #79 

coffeeaddict כתב:אשמח להציע את הפרופיל בו השתמשתי זמן רב
...
coffeeaddict, תודה על הטיפ. אני אשלב אותו בפעם הבאה.
moti_r כתב:מצאתי עכשיו ב-HASFORUM את הפרופיל הבא:

[left]
1) Preheat to 200 for 10 minutes. Emergency stop - greens in.
2) Temp has dropped to about 150. Stay at 150 for 5 minutes for drying.
3) Bump to 225 for 5:30
4) Bump to 250 for 3 minutes (End of this stage is 1st crack, ususally consistent around 13:30-13:45)
5) 240 for the remainder of the roast towards 2nd crack
[/left]

הוא מוצא חן בעיני. אני אנסה אותו מחר.
אוריד את היבוש ל-3 דק' במקום 5 דק' ונראה מה יצא.
...
ניסיתי את הפרופיל הזה. נצמדתי אליו כמעט לגמרי (כולל 5 דק' יבוש), למעט 235 מע' בשלב האחרון, במקום 240 כפי שהוא הציע. הפיצוץ הראשון התרחש *בדיוק* היכן שהוא כתב שיתרחש.

קיבלתי פולים יפים יפים ושמנים. הם נראים ממש טוב!
עברו 2:30 דק' בין פיצוץ ראשון לשני. עצרתי ממש בתחילת הפיצוץ השני, לא נכנסתי אליו כמעט.

התחלתי עם 250 גר'. סיימתי עם 210 גר', איבוד של 16%.

טעמתי פול אחד (אני תמיד טועם) לאחר הקליה, והוא התפצח ממש בקלי קלות - נראה לי שזו בדיוק דרגת הקליה שאני אוהב.

הם כבר בארון, ממתינים למחר או מחרתיים.

יש לי הרגשה מעולה לגבי הקליה הזו!
נא להרשם/להכנס לחשבון בפורום על מנת לצפות בקבצים או בתמונות המצורפים לשרשור
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

דבוטאנט
סמל אישי של משתמש
אחראי תחום קפה
אחראי תחום קפה
הודעות: 11720
הצטרף: נובמבר 2009
מיקום: כפר סבא
נתן תודות: 282 פעמים
קיבל תודות: 1130 פעמים

נושא שלא נקרא #80 

אולי זה מהצילום אבל יש שם כוויות לפולים?
זה לא בסיסטם שלי (א.פולמן)

moti_r (פותח השרשור)
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #81 

לא. הם חלקים לגמרי. זה משחק של אור.
מאוד קשה לצלם פולים... זה תמיד נראה כאילו שהם לא אחידים בצבע.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

moti_r (פותח השרשור)
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #82 

טוב, אז ככה:

הקליה הזו יצאה ממש מעולה!
לדעתי העניין הזה של חימום מקדים הוא מצוין לגמרי. הקפה פשוט יותר טעים לי, באופן מאוד עקבי בינתיים.

אני ממליץ לכולכם לנסות. פשוט אין מה להשווה לקליה הרגילה של הג'ין שהיתה נגמרת לי תוך 3 ימים והקפה כבר לא היה ראוי לשתיה.
הבוקר שתיתי שוב אספרסו, והטייגר סקין כמעט מושלם.

יתכן שזה קשור גם בשינוי מזג האויר, אבל לא נראה לי.


אני הולך לקלות הבוקר שוב, ואוריד את זמן היבוש ל-3.5 דק'.
נראה לי שאכוון ל-240 מעלות במקום 235, כדי לראות מה יקרה.

coffeeaddict - קראתי עוד בחו"ל ונראה לי שאין הבדל מהותי בין שתי הפרוצדורות שלנו. בסופו של דבר העליה היא הדרגתית, וזה מה שחשוב, כשהדגש הוא על חימום מקדים. ממליץ להתחיל עם חימום של 200 מעלות לכמה דקות טובות, כי ככה כשמכניסים את הפולים הטמפ' נופלת ל-160-170 ובקלות אפשר להתחיל ביבוש של 150 מעלות.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

shtud
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
הודעות: 1591
הצטרף: דצמבר 2010
נתן תודות: 167 פעמים
קיבל תודות: 97 פעמים

נושא שלא נקרא #83 

מוטי, כמה זמן לקח החימום המקדים?
שתיית קפה מרובה עלולה לגרום ל......שתיית קפה נוספת....
http://www.secretocafe.co.il

dorso
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 389
הצטרף: מרץ 2010
נתן תודות: 19 פעמים
קיבל תודות: 30 פעמים

נושא שלא נקרא #84 

כנראה שהFOREPLAY חשוב לקבלת תוצאות טובות.... :roll: ...... :lol:

moti_r (פותח השרשור)
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #85 

חימום מקדים לוקח בערך 5 דק'.

קליתי עכשיו סבב נוסף:
- חימום ל-200 מע'

00:00 הכנסת פולים. טמפ' 150 מע'
03:30 טמפ' 225
08:30 טמפ' 250
12:00 טמפ' 240 (פיצוץ ראשון)
14:30 סיום קליה בתחילת פיצוץ שני, קירור בעזרת עצירת חירום

יצאו פולים נהדרים. מעניין לטעום אותם.

אגב, התחלתי לקרר בדרך חדשה: אני פשוט שופך את הפולים על תבנית ומכניס אותה לתנור, כשרק המאוורר עובד והדלת פתוחה. המאוורר מפזר את האויר החם החוצה והפולים מתקררים תוך דקה.
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

כפיר_ש
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 4726
הצטרף: ינואר 2010
מיקום: מרכז
נתן תודות: 260 פעמים
קיבל תודות: 559 פעמים

נושא שלא נקרא #86 

תודה על המידע (Y)

אגב השווית מול אותה תערובת בקליה רגילה ? מעניין מה יהיו ההבדלים...

לגבי ההתיישנות לדעתי זה קשור מאוד לעונה כי גם קליות רגילות מחזיקות יותר.

בקליה הבאה אנסה גם.

moti_r (פותח השרשור)
עורך ראשי HTCafe
עורך ראשי HTCafe
הודעות: 9712
הצטרף: נובמבר 2004
מיקום: ישראל
נתן תודות: 219 פעמים
קיבל תודות: 682 פעמים

נושא שלא נקרא #87 

moti_r כתב:יצאו פולים נהדרים. מעניין לטעום אותם.
...
טעמתי אתמול את הקפה, והוא יצא מעולה.
אבל הבוקר הוא כבר היה מדהים לגמרי!

הוא ממש נפתח אחרי 48 שעות. הרבה פחות דומה לקליה רגילה של ג'ין והרבה יותר דומה לקליה מסחרית.

מאוד מאוזן, מלא בטעמי "אמצע" ומרירות שלא משתלטת.

אולי זה הקור, הפולים החדשים או הקירור על תבנית - אבל אני מאמין שיותר מכל מדובר ביבוש הראשוני, כי אני לא זוכר כזו קליה אף פעם.

כפיר - איך יצאו הקליות שלך? עשית כבר ראש בראש?
- שינה היא סימפטום של מחסור בקפאין -

gedkoz
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
הודעות: 1405
הצטרף: מאי 2010
מיקום: משגב,גליל
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 116 פעמים

נושא שלא נקרא #88 

אני מתקדם שלב, שניים אחרי מוטי. עשיתי קליה שניה עם יבוש מקדים של 5 דקות, אבל בלי מעקב אחרי טמפרטורה בהמשך. אחרי יומים של המתנה הוא היה טים , ואחרי עוד שלושה ימים נעשה עוד יותר טעים. ואז הוא נגמר... כשה לפני שנה עשיתי נסיונות כאלה, המתנתי אחרי יבוש כ20-30 דקות והמשכתי עם שינויי טמפרטורה. וקפה היה בסדר, אחיד , אבל קצת אנמי ו״מת״ מהר.
בשיטת יבוש- קליה ברצף הקפה הרבה יותר טוב... נמשיך.

כפיר_ש
סמל אישי של משתמש
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 4726
הצטרף: ינואר 2010
מיקום: מרכז
נתן תודות: 260 פעמים
קיבל תודות: 559 פעמים

נסיון חוזר

נושא שלא נקרא #89 

טוב אז החלטתי לבחון ברצינות את ההמלצות של מוטי וערכתי ניסוי נוסף בשיטה עם הפרופיל שצוין, קליתי מיד אחרי גם בצורה רגילה אותה תערובת כדי לעשות ראש בראש ולהשוות במהלך מספר ימים את הקליות.

התערובת שקליתי הכילה ברזיל,בורונדי,סנטו דומינגו וגואטמלה ונקלתה ל fc ועצרתי ממש שניות לפני פיצוץ שני וקיררתי דקה בג'ין ולאחר דקה הפולים הוצאו החוצה לשיש.

להלן הממצאים:

מבחינת מראה הפולים היו זהים ובגוון דומה.

לאחר יומיים וחצי הקליה בפרופיל הייתה מאוד טעימה ומאוד מאוזנת, הגוף היה דיי מלא והייתה מעין מתיקות ומרירות נעימה עם קצת חמיצות טובה ברקע - ממש מאוזן ומשדר משהו דומה לתערובת מסחרית.

הקליה הרגילה הייתה חמוצה יותר עם טיפה פחות גוף והורגשו טעמי קליה ברקע אך עדיין הייתה מאוד טעימה אבל מעט פחות מאוזנת.

היום טעמתי שוב בבוקר (עברו שלושה ימים וחצי) והרשמים השתנו מעט קצת פחות טוב מאתמול לגבי הקליה בפרופיל וקצת יותר טוב מאתמול לגבי הקליה הרגילה.
עדיין בתוצאה הסופית הקליה בפרופיל נשארה טעימה ומאוזנת יותר אך דעכה מעט החמיצות הנעימה שהייתה אתמול וזה הפך טיפה מידי מאוזן לטעמי.
לעומתה הקליה הרגילה השתפרה כולל החמיצות שהתעדנה אבל נשארה עדיין עם מעט פחות גוף מקליית הפרופיל ולא כל כך מאוזנת.

מסקנה סופית: הפרופיל עובד אבל לדעתי משלמים מחיר בדעיכת הטעמים ובחלק הזה אני חולק על דעתו של מוטי שהקליה הזו דווקא משמרת את הטעמים זמן ארוך יותר.
אולי זה יותר עניין של טעם וריח אבל אני אוהב טיפה חמיצות פירותית באספרסו יחד עם גוף מלא וקצת מתיקות ואכן הפרופיל מאפשר זאת בצורה טובה יותר אבל אחרי שלושה ימים זה כבר מתחיל לדעוך והתערובת הופכת להיות שטוחה ומשעממת יותר.

תקחו מזה מה שבא לכם אבל ייתכן שהייתי עיקש מידי ואולי מוטי צדק שיש להמשיך לבחון קצת יותר את הפרופילים ונראה לי שדווקא צריך לקצר עוד את הייבוש (מ 3 ל 2 דקות אפילו) ואז למתן קצת (אולי) את דעיכת הטעמים.

אין ספק שהחימום הראשוני מאוד עוזר ומה שחדש ונכנס למשוואה הוא החימום ההדרגתי שאני מאמין שהוא הכי מסקרן ויש לחקור אותו יותר.

אגב לדעתי אפשר גם לוותר על החלק בפרופיל שמדבר על מעבר ל 250 מעלות כי הג'ין בכל מקרה לא חוצה 237-238 מעלות בפרק הזמן הזה ואפשר לעבור מ 225 ל 240 עד סוף הקליה לאחר ה 5.5 דקות על 225.

קבלו תמונות...
נא להרשם/להכנס לחשבון בפורום על מנת לצפות בקבצים או בתמונות המצורפים לשרשור

gedkoz
סמל אישי של משתמש
חבר ותיק
חבר ותיק
הודעות: 1405
הצטרף: מאי 2010
מיקום: משגב,גליל
נתן תודות: 72 פעמים
קיבל תודות: 116 פעמים

נושא שלא נקרא #90 

קליתי לפי הפרופילים של מוטי. ובאמת שפיצוץ ראשון בה לפי הכתוב, ופולים יפים. איבוד במשקל 17%.
נשער לחכות יומיים... עם אחזיק מעמד...

שלח תגובה

חזור אל “תערובות קפה וקלייה ביתית”