120HZ ואיך הוא מפחית בעיות תנע זויתי
עד לפני כשנתיים, השיפור היחיד בתחום שהחברות ביצעו היה בעיקר לשפר את הטכנולוגיה של מסכי LCD במטרה לשפר את התנע הזויתי, להפחית את החיכוך וההפרעה ההדדית בין הגבישים ובשיפור זמני התגובה.
הפריצה האחרונה הגיעה בעצם עם 120HZ. מכיוון שהתכנים של הוידאו בארה"ב מגיעים ב-60HZ, זה היה קצב העדכון של מסכי ה-LCD גם במקרה שמקור הוידאו היה פילם (24 פריימים בשניה) או וידאו (60 חצאי פריימים בשניה). בשני המקרים היה המסך ממיר את התוצאה ל-60HZ ופועל בהתאם.
כשנושא ה-24P והתנועה החלקה נכנסו לתמונה עם בלוריי, החלו היצרנים בניסיונות למנוע את ההמרה מ-24FPS ל-60HZ, אשר גורם לתנועה לא חלקה (JUDDER). מכיוון ש-60 אינו כפולה שלימה של 24FPS, נוצרת בעיה וצריך לעשות התאמה (3:2) אשר גורמת לתנועה מגומגמת. שימוש בעדכון טבעי של 24HZ גורם להבהוב נוראי והיצרנים שמו לב שהוא גם מאוד משפיע על זמן התגובה שגדל משמעותית.
המסקנה היתה פשוטה, נגביר את קצב העדכון ונפחית את זמן התגובה. מתברר שהתופעה עובדת היטב והמספר האוניברסלי של 120HZ נבחר בשל העובדה שהוא כפל שלם של 24 ושל 60. הקצב החדש הפחית בחצי את זמן התגובה שחור-לבן, אך לא פתח לחלוטין את בעיית התנע הזויתי.
הצעד הבא בתחום הזה הוא 300HZ אשר יאפשר להשתמש בקצב קבוע עבור 50HZ, 60HZ, 24FPS ויפחית משמעותית הן את זמן התגובה הרגיל והן את בעיית התנע הזויתי.
שיפור נוסף בתחום נמצא בתחום ה-INTERMEDIATE FRAMES (תנועה זורמת) אשר בעצם מייצרת תמונות מלאכותיות בין פריימים אמיתיים. כלומר, מכונית שנעה משמאל לימין על המסך תזוהה ובין שתי תנועות שלה המסך מסוגל יהיה לייצר מכונית מלאכותית באחד או שתי נקודות על המסך. הדבר גורם לעיכוב בהגעת התמונה ויכול לגרום לכמה תופעות לוואי (תנועה חלקה מדי ולא סינמטית ותחושה של ראליזם מוגבר מדי).
מצד שני, הדבר גורם ליותר תנועה ושינויים על המסך ובכך תורם לשיפור זמני התגובה ובכך להפחית את התופעות הנ"ל.
השיפורים הללו צפויים להיכנס במקביל לשיפורים בטכנולוגיית 120HZ, תאורה אחורית LED ועוד טכנולוגיות נוספות שסוף סוף יגרמו ל-LCD להגיע לפוטנציאל המבטיח הגלום בו.
חשוב לציין: ההסברים המובאים כאן הם פשטניים ומוסברים באופן כזה בכדי שכל אחד יוכל להבין את הרעיון. בטכנולוגיה בפועל הסיבוך גבוה בהרבה ברמה הפיזיקלית והמעשית.
לדיון בפורומים לחצו כאן.