מדוע מומלץ לעבור למכונות עם פולים טריים במקום קפסולות + המלצות לציוד

פורום מכונות קפה ידניות (לא אוטומטיות), ומטחנות קפה
boren (פותח השרשור)
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 3777
הצטרף: דצמבר 2009
שם מלא: אורן
נתן תודות: 286 פעמים
קיבל תודות: 493 פעמים

מדוע מומלץ לעבור למכונות עם פולים טריים במקום קפסולות + המלצות לציוד

נושא שלא נקרא #1 

בפוסט הזה אנסה להסביר מדוע מכונות אספרסו עם פולים טריים מספקות תוצאה איכותית, טעימה ומשתלמת יותר מאשר מכונות עם קפסולות. בסוף אוסיף גם המלצות לציוד ספציפי.

הנושא הראשון הוא ההבדל באיכות הקפה בכוס. מכונות קפה מבוססות-קפסולות קלות לשימוש אבל מספקות קפה באיכות ירודה שחסר טעם, ריח וגוף. הסיבות העקריות הן שיש בקפסולות מעט קפה (בד"כ כ-5 גרם), והקפה שיש שם נקלה ונטחן לפני זמן רב. לעומת זאת במכונות שמשתמשות בפולים חומר הגלם הוא קפה קלוי טרי, שנטחן מייד לפני החליטה ובכמות כפולה (10 או 11 גרם לשוט בודד ברוב המכונות).

חיסרון נוסף של המכונות האלה הוא מודל התמחור שלהן, שדומה לזה של מדפסות (מכשיר זול, חומר גלם מאוד מאוד יקר). זה יוצר מצג שווא כאילו מדובר בהוצאה נמוכה, אבל לאורך זמן המחיר גבוה מאוד ועובר את זה של מכונות אספרסו ופולים טריים. מתי בדיוק נקודת ה-break even שממנה מכונות ופולים הופכים לזולים יותר זה משהו שכל אחד צריך לחשב לפי הצריכה האישית המשוערת שלו, אבל כדאי מאוד להשקיע בזה כמה דקות ולא ליפול בפח של הקפסולות. מי שמתקשה להשלים עם הרעיון של הוצאה גבוהה ראשונית על הציוד ואז הוצאה נמוכה על הקפה יכול לחשב קנייה של הציוד עם 36 תשלומי קרדיט ואז להתמקד בהשוואה של העלות החודשית. בהתאם לציוד שקונים ולכמות הקפה הצפויה העלות החודשית יכולה להיות נמוכה יותר מזו של קפסולות, וכמובן שבתום התקופה הפער רק גדל כי אין יותר צורך לשלם על הציוד (מלבד אולי עבור טיפול תקופתי פעם בכמה שנים).

הנה השוואה של המחיר לכוס מפולי קפה מול קפסולות:

תמונה

לעלות של הציוד כדאי לחשב לא רק את המכונה והמטחנה, אלא גם אביזרים. אפשר להסתדר ללא קנייה של אביזרים ולהשתמש רק במה שמגיע עם המכונה. עם זאת אני ממליץ להוסיף כ-200 ש"ח (או קצת יותר במקרה של מידה 57 מ"מ שמשמשת הרבה מכונות של לליט ואסקסו) עבור תוספות שמשפרות את חווית השימוש, כגון שני קנקני הקצפה (350 ו-600 מל), דוחסן נירוסטה (יש גם דוחסנים מיוצבים שנוחים יותר וגם עולים יותר, ובכל מקרה שימו לב למידה המתאימה!), נוק-בוקס שמשלב סטנד דחיסה (שנו את שיטת המשלוח למחיר הגיוני), משקל דיגיטלי (או דגם משופר ולא הרבה יותר יקר), ומדחום. אלה אביזרים כמעט הכרחיים לדעתי.

אביזרים מועילים אחרים, בסדר תועלת יורד (בעיני), כוללים מפזר/מיישר בתצורה של שלושה גלים (גירסה ל-57 מ"מ), ידית בוטומלס, כלי WDT לשיפור הפיזור ושבירת גושים בקפה הטחון, puck screen להקטנה תופעת הצ'אנלינג ושיפור הניקיון, שקע-תקע חכם להדלקה וחימום של המכונה בבוקר לפני שאתם מתעוררים (או מרחוק), משפך למטחנה, ואם משום מה לא קיבלתם עם המכונה - פילטר עיוור לבאקפלאש. ואחרון חביב - סבון לבאקפלאש (למשתמש ביתי מדובר בקניה חד פעמית לכל החיים במחיר של כ-80 ש"ח בחנויות בארץ, אבל התועלת שנויה במחלוקת. על כך בדיון נפרד). בחישוב ל-3 שנים העלויות האלה די זניחות בהשוואה לעלות של המכונה והמטחנה.

את העלות של הקפה אני ממליץ לחשב לפי 90 אגורות לשוט. זה מבוסס על פולים במחיר של 80 ש"ח לקילו ושוט בודד במשקל של 11 גרם. במכונות רבות שוט בודד שוקל פחות. מצד שני יש פחת של כשני שני גרם בתחילת יום (מה שנקרא בלעז purge ועוזר לנקות את המטחנה מקפה ישן). למרות שיש הרבה פולים יקרים יותר אני לא ממליץ לשלם יותר מ-80 ש"ח לקילו. נכון לרגע זה אני יודע על לפחות 4 חנויות ובתי קליה ברחבי הארץ שמוכרים 14 תערובות קלויות בסכום הזה או בפחות, ואין לדעתי שום סיבה לשלם יותר. אני עוקב אחרי התחום לאורך שנים והמחירים האלה הם לא יוצאי דופן ומן הסתם יש בתי קליה וחנויות נוספות שמציעות קפה במחיר הזה. הסכום הזה נכון לאיסוף עצמי (שבו אפשר אפילו לרדת ל-60 ש"ח לקילו בחלק מהמקרים) או להזמנת משלוח של 2 קילו. במקרה כזה מומלץ להקפיא קילו אחד ולהוציא אותו מהמקפיא לילה לפני הפתיחה.

עריכה: 4 חנויות ובתי קלייה נוספים שמציעים מגוון גדול של קפה טרי בקלייה מקומית אפשר למצוא בפוסט הזה.

יש מי שמעדיף לשתות שוטים כפולים, אבל זה ממש לא הכרחי. שוטים בודדים עם פולים טריים מספקים קפה טוב ומהנה בהרבה מאשר מה שאפשר לקבל עם קפסולות.

יש מי שטוען ששימוש במכונה ידנית ולא בקפסולות מתאים רק למי שמתייחס לזה כאל תחביב. אני לא מסכים עם הקביעה הזו. מכונות עם פולים טריים עדיפות גם למי שרק רוצה קפה טוב יותר, ובמחיר (שלאורך זמן) יוצא נמוך יותר. הן לא מיועדות רק למי שמתכוון להפוך את הנושא לתחביב, אלא לכל מי שרוצה למקסם איכות ותמורה. ההפעלה אמנם מסובכת יותר משל מכונות קפסולות, אבל לא באמת משהו שאפשר להגדיר כמסובכת. כל מי שאני מכיר שקנה מכונה ידנית בשביל הקפה ולא כתחביב מרוצה ממנה ולא מתחרט על הקניה. אם אתם צריכים ייעוץ לגבי ההפעלה, הפורום הזה הוא מקום מצויין לשאול.

אפשר גם לרכוש מכונה אוטומטית שמשתמשת בפולים. התפעול פשוט מאוד, אבל האיכות של הקפה נמוכה יותר מאשר של מכונות ידנית במחיר מקביל. עם זאת בזכות הפולים הטריים עדיין אפשר לקבל קפה טוב יותר מאשר עם קפסולות. גם איכות ההקצפה של מכונות אוטומטיות פחות טובה משל ידניות, אבל ברבות מהן אפשר לשפר מאוד את המרקם עם הטריק הזה. ביקורת קצרה שלי על מכונה אוטומטית שלדעתי עדיפה על כל מכונות קפסולות אפשר לקרוא כאן.

נכון לרגע זה ובהתאם לתקציב, הייתי ממליץ לרכוש מכונה ומטחנה מאמזון גרמניה. המחירים פשוט זולים משמעותית מאשר בארץ, והשירות שלהם מצויין. מכונות שכדאי לשקול:

מכונות (סדר מחיר עולה, הקישורים לזאפ היכן שרלוונטי ולחנויות בחו"ל בדגמים שלא נמכרים בארץ או שנמכרים במחיר מופקע).
  • DeLonghi Dedica EC685 - מכונה קומפקטית עם חימום מהיר. מאפשרת לקבל תוצאות ראויות אחרי הוספה של ידית בוטומלס, ושינוי פשוט בצינורית ההקצפה. ראו גם את הדיון הקיט הזול ביותר שמאפשר לקבל אספרסו ראוי בעקביות ובנוחות.
  • ברוויל/Sage במבינו פלוס - מכונה קומקפטית עם חימום מהיר והקצפה מוצלחת שכוללת עצירה אוטומטית בטמפרטורה הנכונה. בדומה למכונה הנ"ל של דהלונגי היא קצת פחות מצטיינת באספרסו.
  • Lelit PL41TEM - מכונה עם דוד בודד שכוללת בקרת טמפרטורה דיגיטלית (PID) ומד לחץ.
  • Lelit PL81T - גירסה חדשה יותר שמוסיפה פיצ'רים כמו פרה-אינפיוז'ן ושוט טיימר.
  • Nuova Simonelli Oscar II. מתאימה במיוחד למי שבעיקר מכין משקאות מבוססי חלב (קפוצ'ינו ולאטה). המכונה משתמשת במחליף חום (HX) מה שמאפשר לחלוט ולהקציף את החלב בו זמנית וללא המתנה בין ספל לספל. שימו לב שבמכונות מחליף חום נדרשת הזרמת מים חמים קצרה לפני החליטה (cooling flush), אחרת האספרסו יוצא חם מדי ונטול קרמה (זה מה שקרה לדעתי לאותה משתמשת שכתבה את הביקורת הבודדת בזאפ). חיסרון אחר של המכונה הוא שאין לה שסתום לחץ מקסימלי (OPV) מה שמשפיע לרעה על איכות האספרסו בהשוואה למכונות שכן כוללות שסתום כזה. למי ששותה בעיקר אספרסו עדיף לבחור באופציה אחרת.
  • VBM Domobar Junior. מתאימה במיוחד למי שמכין בעיקר אספרסו. מדובר במכונה עם דוד בודד וראש E61 שזהה לזה שקיים בהרבה מכונות מקצועיות שקיימות בבתי קפה. ראש כזה נפוץ כי הוא עוזר לקבל בקלות ובעקביות אספרסו איכותי. החיסרון של מכונה כזו הוא זמן ההמתנה שנדרש עד שאפשר להקציף חלב, מה שהופך אותה לפחות אידאלית למי שבעיקר שותה משקאות כאלה. חסרון אחר של הדגם הזה הוא שאין לו PID (בניגוד למשל לדגמים של לליט שברשימה).
  • Lelit Elizabeth PL91T. מכונה עם דוד כפול וראש שיושב ישירות על הדוד. מאפשרת לחלוט ולהקציף בו זמנית, מתחממת מהר יותר ממכונות עם ראש E61 ונותנת יציבות טמפרטורה טובה יותר. החיסרון הוא שלא ניתן לחבר לה קיט בקרת זרימה כמו למכונות עם ראש E61, אבל זה משהו שלא רלוונטי לרוב המשתמשים.
  • LeLit MaraX. מכונה שמשתמשת בראש E61, מחליף חום ופתרון ייחודי של לליט שמאפשרת למכונה גם לספק אספרסו בטמפרטורה עקבית כמו של מכונות עם דוד בודד (בדומה ל-VBM), אבל גם אפשרות לחלוט ולהקציף בו זמנית (בדומה למכונות HX אחרות).
מטחנות:
  • ברוויל/Sage SCG820. מטחנה בסיסית מומלצת שכוללת טיימר דיגיטלי שמאפשר לקבל מנות עקביות. משתמשת בסכינים קוניות.
  • Eureka Mignon Specialita - מטחנה מהירה, שקטה וחזקה יותר מהברוויל. כוללת טיימר דיגיטלי וסכינים שטוחות.
  • Baratza Sette 270Wi (הקישור לחנות barista.gr היוונית. המטחנה נמכרת באמזון גרמניה לפעמים, אבל שימו לב שהמוכר הוא אמזון ולא צד שלישי) - מטחנה מהירה עם טחינה מאוד אחידה ואוורירית ושליטה נוחה מאוד על עובי הטחינה. משתמשת בסכינים קוניות. כוללת שקילה אוטומטית שמאפשרת לקבל בקלות את אותה כמות קפה גם כשמשנים את עובי הטחינה. החיסרונות שלה הם רעש והצורך להחליף גלגלי שיניים פעם ב-3 עד 4 שנים.
  • DF64. מטחנה עם אגירה נמוכה וסכינים שטוחות. בשונה משאר המטחנות ברשימה לא כוללת טיימר ודורשת שקילה בנפרד של כל מנה. זה מוסיף קצת זמן לתהליך אבל זה עוזר לשמור על טריות הפולים ומאפשר להחליף בין סוגים שונים של פולים ביותר קלות. לא לכל אחד מתאים התהליך הזה (שנקרא סינגל-דוזינג), אבל למי שכן המטחנה הזו היא אופציה מצויינת.

    אופציה נוספת שכדאי לשקול היא מטחנה ידנית. היתרונות הם בהפעלה השקטה, באגירה האפסית, בניידות וכמובן במחיר הזול - החל מ-250 ש"ח למטחנה שטובה לאספרסו כמו Kingrinder K2 שניתן לעיתים קרובות לקנות מתחת לרף המכס (75 דולר). החיסרון העקרי הוא במאמץ שהטחינה דורשת, ובמידה מסויימת גם בזמן הטחינה (כ-20 עד 35 שניות לשוט בודד, תלוי במטחנה).
בהצלחה!
נערך לאחרונה על ידי boren ב 28/02/2023 20:26, נערך 12 פעמים בסך הכל.

דור_א
סמל אישי של משתמש
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 178
הצטרף: ספטמבר 2020
נתן תודות: 33 פעמים
קיבל תודות: 23 פעמים

Re: מדוע מומלץ לעבור למכונות עם פולים טריים במקום קפסולות + המלצות לציוד

נושא שלא נקרא #2 

18/11/2020 2:06  
boren כתב:
סבון לבאקפלאש (למשתמש ביתי מדובר בקניה חד פעמית לכל החיים במחיר של כ-80 ש"ח בחנויות בארץ, אבל התועלת שנויה במחלוקת.
...
תודה על ההשקעה.
80 ₪ לכל החיים?
כי פעם בכמה זמן אמורים לעשות את זה?
לחילופין, כמה זמן נשאר לי לחיות?
לעניין התועלת - סיקרנת...
! Coffee - You can sleep when you're dead

tito1337
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 121
הצטרף: אפריל 2017
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 6 פעמים

Re: מדוע מומלץ לעבור למכונות עם פולים טריים במקום קפסולות + המלצות לציוד

נושא שלא נקרא #3 

https://www.bluestarcoffee.eu/puly-caff ... 3579-p.asp
מגיע בגרסאות שונות, לפעמים בטבליות. הייתי הולך לפי מה שיצרן של המכונה דורש ולא מתחכם כדי שזה יצא 80 ולא 112 ש״ח.
יכול להיות שבארץ קצת יותר יקר.

הם כותבים פה שצריך 2 גרם לבאקפלאש מה שנשמע לי מעט, אבל גם אם שמים 5 גרם, יוצא 180 שטיפות.
פעם בחודש עבור שימוש ממוצע.
זה מספיק לכל החיים.


לגבי הפוסט (סחטיין על ההשקעה!), הדיעה האישיתי שלי היא שאורן דיי לקח פה את הבסט קייס סנריו מבחינת עלויות וסביר מאד שהאדם הממוצע שעבר אתמול מנספרסו ישלם יותר מ80 אגורות לכוס.

עוד נקודה שצריך לציין זה שקפה טחון זה לכלוך רעש והרבה יותר התעסקות מלשים קפסולה במכונה. במיוחד כשקונים ציוד Low end שבד״כ
מרעיש ומלכלך ופחות נח. נכון זה לא מדע טילים, אבל אני ממליץ לכל מי ששוקל מסיבה כלשהיא לעבור לטחינה של קפה טרי, שילך לחנות ויבקש להתנסות בתהליך ויחליט אם זה שווה לו את האולי חסכון שמוצג פה.

לדעתי האישית, זה שוה רק אם מעריכים את ההבדל באיכות ואני לא הייתי נכנס לזה רק כדי (אולי) לחסוך כמה שקלים.
https://htmag.co.il/forum/?q=dmlld3RvcG ... Q9MzUyNTIx


יכול להיות שמכונה סופר אוטוטמטית טוחנת כמה שיותר פשוטה וזול וקניה של פולים מהמקומות שצוינו בלבד, זאת דרך המלך עבור מי שרוצה רק לחסוך..

guyezra
חבר במועדון ה-20K
חבר במועדון ה-20K
הודעות: 34542
הצטרף: ינואר 2005
נתן תודות: 181 פעמים
קיבל תודות: 622 פעמים

Re: מדוע מומלץ לעבור למכונות עם פולים טריים במקום קפסולות + המלצות לציוד

נושא שלא נקרא #4 

באופן כללי מי שעובר (כמוני) מנספרסו לפולים עושה את זה בגלל הטעם ולא בגלל החיסכון הכספי, שלפחות אצלי לא קיים כי אני שותה הרבה יותר אחרי השדירוג

התנסות בחנות פחות מועילה לדעתי בשביל פעם ראשונה כשהכל חדש, הרי ככל שצוברים נסיון מכינים מהר ויעיל יותר

shemsha
חבר ותיק
חבר ותיק
הודעות: 1130
הצטרף: מאי 2005
נתן תודות: 120 פעמים
קיבל תודות: 57 פעמים

Re: מדוע מומלץ לעבור למכונות עם פולים טריים במקום קפסולות + המלצות לציוד

נושא שלא נקרא #5 

יופי של סיכום.

אשמח להוסיף את דעתי אחד שהתחיל עם ידניות (סילביה, אוסקר וגג'ייה בייבי) משם לנספרסו, משם לאוטומטית וחזרה לידנית (החל מלפני שבוע ה SAGE BARISTA EXPRESS).

הבעיה הגדולה שלי עם הידניות זה אכן ההתעסקות. אין ספק שזה משמעותית יותר. המכונה צריכה לההתחמם, ראש החליטה צריך להתחמם. קצת להוציא קצת, קצת לשטוף.

חוץ מזה - לפחות אצלי הבעיה הגדולה היא הרצון לשוטים טובים יותר. למרות שגם השוט הגרוע ביותר עם ה SAGE טוב בעיני משמעותית מהמליטה האוטומטית שהייתה לי (ומהנספרסו), אני מתבאס שלא יוצא לי שוט טוב יותר. זה כמובן עוד התעסקות. סלסלה בודדת צריכה טחינה אחת, כפולה אחרת. שוב, כן אדגיש שגם שוט לא מוצלח טעים לי הרבה יותר.

אגב, הקצפה לא הולכת לי בכלל.

מחירי הקפה - לידי בצפון לא ממש מצאתי בפחות מ 110 לקילו. אבדוק את הקישורים שלך, מדובר בבתי קלייה מוצלחים עם קליות טריות? ממבט זריז נראה שגם שם לא יוצא זול כולל המשלוח. לא הכרתי את עניין ההקפאה של הפולים. במידה וזה עובד אכן אפשרי לחסוך קצת ולהזמין 2 ק"ג.

guyezra
חבר במועדון ה-20K
חבר במועדון ה-20K
הודעות: 34542
הצטרף: ינואר 2005
נתן תודות: 181 פעמים
קיבל תודות: 622 פעמים

Re: מדוע מומלץ לעבור למכונות עם פולים טריים במקום קפסולות + המלצות לציוד

נושא שלא נקרא #6 

shemsha,
בתור אחד שעבר מנספרסו ל-BARISTA EXPRESS:
כל השוטים עדיפים על הנספרסו
צריך להחליף סלסלות אם עושים כוס אחת או 2
לספורה יש המון סניפים וקילו ב-79 ש"ח, זה מה שאני קונה תמיד
הקצפה זה עניין של תרגול ואולי קצת יוטיוב בקטנה - הבן שלי בשבוע האחרון התחיל להכין, נראה לי שאין פינה בשיש בלי קצת חלב

boren (פותח השרשור)
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 3777
הצטרף: דצמבר 2009
שם מלא: אורן
נתן תודות: 286 פעמים
קיבל תודות: 493 פעמים

Re: מדוע מומלץ לעבור למכונות עם פולים טריים במקום קפסולות + המלצות לציוד

נושא שלא נקרא #7 

@דור_א - פתחתי דיון נפרד על הנושא של סבון לבאקפלאש ועל הבעייתיות שאני רואה בשימוש בו (לפחות במכונות E61 עם מנוף הפעלה):

viewtopic.php?f=71&t=353089

boren (פותח השרשור)
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 3777
הצטרף: דצמבר 2009
שם מלא: אורן
נתן תודות: 286 פעמים
קיבל תודות: 493 פעמים

Re: מדוע מומלץ לעבור למכונות עם פולים טריים במקום קפסולות + המלצות לציוד

נושא שלא נקרא #8 

@tito1337 - המחיר הרגיל של סבון-לכל-החיים הוא 80 ש"ח. לא צריך להפוך עולמות בשביל זה. כמה דוגמאות:

Cafiza
Coffee Clean
Puly Caf

למיטב ידיעתי כולם משתמשים באותם חומרים פעילים. אף אחד מהם לא בטוח יותר או פחות לשימוש מהשני. כולים עושים את אותה עבודה בדיוק.

על שאר הדברים אכתוב יותר מאוחר. צריך לצאת...

boren (פותח השרשור)
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 3777
הצטרף: דצמבר 2009
שם מלא: אורן
נתן תודות: 286 פעמים
קיבל תודות: 493 פעמים

Re: מדוע מומלץ לעבור למכונות עם פולים טריים במקום קפסולות + המלצות לציוד

נושא שלא נקרא #9 

@guyezra - אני מסכים לגבי הערך המוגבל של התנסות בחנות. הסיכוי למשל שקונה חסר ניסיון יינסה להקציף חלב וייקבל תוצאה טובה בפעם הראשונה נמוך. יש דברים שדורשים תרגול בבית. מה שיותר יכול לעזור זה לתת למוכר להדגים את השימוש במכונה ואז לטעום את הקפה שמקבלים.

@tito1337 - מכונה אוטומטית אכן מקטינה מאוד את הלכלוך וההתעסקות, וגם המחירים שלהן די זולים. יש הרבה דגמים באיזור ה-1500 עד 2000 ש"ח שנראים נחמד וכוללים שליטה ווליומטרית וצינורית הקצפה פנרלו שניתנת בהרבה מקרים להמרה לצינורית הקצפה ידנית ע"י הסרת השרוול החיצוני (ראה קישור בהודעה הראשונה). כמה המכונות האלה שוות בפועל אני לא יודע. מעניין לנסות.

באופן אישי אני מצליח לצמצם את הלכלוך כי המטחנה שלי לא מפזרת הרבה קפה. במטחנות שיותר מלכלכות כדאי לשקול לקנות משפך שיושב על הידית ומונע פיזור. מתהליך ההכנה ("התעסקות") אני אפילו נהנה, אבל זה באמת עניין אישי. מי שרואה בזה חיסרון מוטב שיישקול מכונה אוטומטית.

לגבי הרעש, יש מטחנות פחות מרעישות, ויש מכונות שלא מרעישות בכלל (מכונות מנוף שלא כוללות משאבה). לדעתי הנושא הזה משמעותי רק אם מכינים קפה בשעות הלילה, ורוב האנשים שאני מכיר ממילא לא שותים קפה בשעות האלה. אני אגב כן :-)

@shemsha - אפשר בד"כ להשתמש באותה רמת טחינה גם לסלסלה בודדת וגם לכפולה, אבל ייתכן שבאחת מהן תצטרך להוריד קצת את כמות הקפה מהכמות המקסימלית שנכנסת בסלסלה. כדי לשלוט בכמויות בדיוק כזה תצטרך כנראה להשתמש במשקל.

אני יכול לאמר מניסיון שאפשר לקבל הקפצה טובה עם המכונה שלך (יש כזו לאחותי), אבל היא לא המכונה הכי נוחה מהבחינה הזו כי לחץ ההקצפה נמוך וכי לוקח זמן עד שהיא בונה אותו. למיטב זכרוני מה שעובד זה להפעיל את מתג ההקצפה, לתת למים עודפים לצאת ואז ברגע שיש לחץ של ממש להכניס את הצינורית במהירות אל החלב (מה שיכול לגרום לחלב להשפריץ החוצה אם לא עושים את זה במהירות). כמובן שבשלב הזה כל הכללים של הקצפה נכונה תופסים - ניפוח כשהצינורית כמעט ולא שקועה בחלב, ואז ברגע שקנקן החלב מגיע לחום גוף הכנסה של הצינורית עמוק יותר ליצירת מערבולת, ולבסוף עצירה כשהקנקן חם מדי למגע ביד (או 65 מעלות אם אתה משתמש במדחום). אם אתה לא מיומן בטכניקה יהיה לך קשה להקציף גם עם מכונות אחרות. אם תעלה סרטון יהיה קל יותר להבין מה אתה עושה לא נכון.

לגבי מחירי הקפה, הם זולים גם אם כוללים משלוח. ביום רביעי בבוקר התקלקל לי קולה הקפה. הלך גוף החימום אחרי 12 שנים שנים שבהם הוא עובד לפחות פעם בשבוע, ובתקופת הקורונה פעמיים בשבוע. הכנסתי הזמנות בשניים מבתי הקלייה שקישרתי אליהם. הזמנתי משלוח של קילו אחד ברזיל סרדו מקפהאולה. אתמול (יום חמישי) כבר קיבלתי אותו לנקודת איסוף קרובה לביתי. המחיר כולל משלוח הוא 80 שקלים והם הוסיפו שקית נוספת (קטנה יותר) של פולים מסוג אחר (אתיופיה דג'ימה). את הברזיל כבר ניסיתי גם באספרסו וגם בפילטר, ובשביל קפה כל כך טרי (תאריך קלייה 17/11) הוא הפתיע אותי לטובה. לא ציפיתי שהוא יהיה טעים בשלב הזה (בניגוד לקלייה ביתית שבה קפה בן יומיים כבר ראוי לשתייה).

הזמנתי גם מארז של 5 סוגים של קפה מקוצ'אסקו, סה"כ 1.25 קילו (5 סוגים, כל אחד 250 גרם) ב-98 שקלים כולל משלוח. זה לא יקר בשום קנה מידה. מעניין יהיה להשוות בין הסוגים השונים.

tito1337
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 121
הצטרף: אפריל 2017
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 6 פעמים

Re: מדוע מומלץ לעבור למכונות עם פולים טריים במקום קפסולות + המלצות לציוד

נושא שלא נקרא #10 

הצעתי להתנסות בחנות לא כדי להצליח מהפעם הראשונה אלא דווקא כדי לראות בעיניים שלך את כמות ה"התעסקות" שכרוכה במכונה ידנית ולהחליט אם מתאים לך.האמת שאפילו ההתנסות הזאת תמסך את עניין הניקיונות שלא יהיו בחנות אבל יהיו בבית). מסכים שעם הזמן נעשים יותר משופשפים אבל לאדם שלא הכין מעולם שוט במכונת קפה ידנית זאת התנסות טובה.

לגבי רעש ולכלוך זה כבר שיקולים אינדיבידואליים שכל אחד יעשה לעצמו. כמובן שאפשר לקנות משהו יקר ושקט יותר אבל אנחנו מדברים פה על אדם שעובר
מנספרסו רק כדי לחסוך (מכונת מנוף לאדם כזה ? ? Are you for real תציע משאבה רוטורית וזהו). הציוד שהוא יקנה יהיה מספיק מלכלך ורועש כדי שזה יהווה שיקול, לדעתי (זה נכון לגבי חלק מהציוד שהצעת בעצמך)
עוד נקודה היא זמן ההתחממות: נספרסו מוכן כמעט מיידית. למכונות הידניות יכול לקחת גם 20 דקות. זה שיקול מהותי.

הראת פה היתכנות תיאורטית להוציא שוט בודד ב80 אגורות. כמו שאתה רואה בסקר נכון לעכשיו, מתוך 16 איש רק אדם אחד הצביע שהוא משתמש ב10-12.9 גרם. בדיוק כמו שחזיתי.
אני משוכע שאם נעשה סקר כמה עולה כוס קפה לחבר פורום שלא קולה בעצמו, התוצאות יהיה הרבה יותר קרובות ל-2 שקלים מאשר ל80 אגורות שהגעת אליהם.

אני מעריך את הלינקים, אבל המחירים של קפה רות לא כוללים משלוח. הקפה בספורה עולה 79 לקילו ויש להם 6-7 סניפים בכל הארץ. זה לא קוטג' שכל אחד
יכול להשיג במרחק הליכה - צריך לשקלל מחיר משלוח בשני אלה. אם מתעקשים להשאר על 80 שח לקילו, אנחנו נשארים עם 2 המקומות הזמנת מהם (כשבאול'ה יש סוג אחד בלבד במחיר הזה). אז נכון,
אפשרי, אבל לא מייצג. אם יש לך בתי קליה נוספים, אנחנו נשמח לשמוע.

לדעתי בן אדם שרק מעוניין לחסוך כסף (ולא להשתפר באיכות המשקה או להנות מהתהליך) עדיף שיתרחק ממכונה ידנית או לחילופין יבדוק טוב טוב את כל מה שרשמנו
(כולנו) בשרשור הזה ויחליט אם זה באמת מתאים לו. יש סיכוי הרבה יותר מסביר שהוא לא יחסוך הרבה וסיכוי גבוה מאד שירוויח התעסקות שלא יהנה ממנה.
לגבי קפסולות, אז לא חייבים לקנות רק נספרסו : יש המון סוגים ורובן זולות בהרבה, ישנם מבצעים רבים והן נגישות הרבה יותר מהבתי קליה הזולים (נמכרות בסופרים) ואז המשוואה בכלל מתהפכת. בקפסולות של עלית אפשר להגיע גם 1.15~ שקלים לכוס אם קונים כמות.

אופציה הגיונית יכולה להיות להרשם לבינז, לקבל מהם מכונה אוטומטית (לדעתי היא לא כוללת מקציף) כדי להתנסות איך הקפה והתהליך במכונה אוטומטית זולה.
אם טוב, להפסיק את המנוי, לקנות מכונה אוטומטית זולה ולצרוך פולים רק מהמקומות הזולים שציינת. אם רואים שלא מתאים לחזור לנספרסו בלי שהפסדת כסף על ציוד.

Clockwork_Orange
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 320
הצטרף: מאי 2013
נתן תודות: 44 פעמים
קיבל תודות: 66 פעמים

Re: מדוע מומלץ לעבור למכונות עם פולים טריים במקום קפסולות + המלצות לציוד

נושא שלא נקרא #11 

20/11/2020 19:59  
tito1337 כתב:
הראת פה היתכנות תיאורטית להוציא שוט בודד ב80 אגורות. כמו שאתה רואה בסקר נכון לעכשיו, מתוך 16 איש רק אדם אחד הצביע שהוא משתמש ב10-12.9 גרם. בדיוק כמו שחזיתי.
אני משוכע שאם נעשה סקר כמה עולה כוס קפה לחבר פורום שלא קולה בעצמו, התוצאות יהיה הרבה יותר קרובות ל-2 שקלים מאשר ל80 אגורות שהגעת אליהם.
...
אני לא כל כך מסכים עם השוואת המחירים של שוטים בודדים מול נספרסו, מדובר בכמות שונה של קפה. כדי לקבל קפה בעוצמה סבירה עבורי מקפסולת נספרסו, אני צריך להוציא ממנה כמות קפה שהיא בערך חצי ממה שאני חולט מ-14-15 גרם קפה בבית. אז בהנחה ורוב מי ששותה אספרסו בבית ממכונה ידנית רגיל לקפה באותה עוצמה, ה-2 ש"ח לכוס שחישבת מתוך הסקר הם עבור כמות כפולה או יותר ממה שמקבלים מקפסולה.

בנוסף, 2 ש"ח לשוט זה סכום יחסית גבוה לדעתי, לפחות עבור מי שרק מעוניין להחליף מכונת נספרסו בידנית.
לא אומר שאין כאן אנשים שמוציאים 2 ש"ח לכוס או יותר, אבל מדובר בכאלה שמוכנים להוציא סכומים גבוהים בשביל לקבל תוצאה מוצלחת יותר עבורם, שהיא מעבר למה שניתן לקבל מפולים 'סטנדרטיים', לא בדיוק רלוונטי לאנשים שמתלבטים בין מכונת קפסולות\אוטומטית למכונה ידנית.

מה שכן, אני מסכים שהחסם העיקרי הוא תהליך ההכנה של הקפה, וגם המסביב, מבחינת נקיונות ותחזוקה תקופתית.
גם אם לדעתי מדובר בזמן זניח ביותר מהיום, אלא אם שותים כמות מוגזמת של כוסות, יש כאלה שההתעסקות הזו, במקום לחיצה פשוטה על כפתור, לא מתאימה להם.
נערך לאחרונה על ידי Clockwork_Orange ב 20/11/2020 23:52, נערך פעם 1 בסך הכל.

tito1337
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 121
הצטרף: אפריל 2017
נתן תודות: 0
קיבל תודות: 6 פעמים

Re: מדוע מומלץ לעבור למכונות עם פולים טריים במקום קפסולות + המלצות לציוד

נושא שלא נקרא #12 

20/11/2020 23:26  
Clockwork_Orange כתב:
20/11/2020 19:59  
tito1337 כתב:
הראת פה היתכנות תיאורטית להוציא שוט בודד ב80 אגורות. כמו שאתה רואה בסקר נכון לעכשיו, מתוך 16 איש רק אדם אחד הצביע שהוא משתמש ב10-12.9 גרם. בדיוק כמו שחזיתי.
אני משוכע שאם נעשה סקר כמה עולה כוס קפה לחבר פורום שלא קולה בעצמו, התוצאות יהיה הרבה יותר קרובות ל-2 שקלים מאשר ל80 אגורות שהגעת אליהם.
...
אני לא כל כך מסכים עם השוואת המחירים של שוטים בודדים מול נספרסו, ההבדל בכמות הקפה ביניהם היא שונה. בתור שותה אספרסו, במקרים הבודדים שבהם אני שותה בלית ברירה נספרסו בעבודה (כי שכחתי להביא שחור טחון), הכמות שאפשר להוציא משוט ושתהיה בעוצמה סבירה (ועדיין בטעם מזעזע) בהשוואה לאספרסו שאני מכין בבית מ-14-15 גרם, היא חצי מזה. אז גם הסכום שרשמת כאן צריך להיות בהתאם.

בנוסף, 2 ש"ח לשוט זה סכום יחסית גבוה לדעתי, לפחות עבור מי שהמטרה שלו היא להשתדרג באופן משמעותי מנספרסו.
לא אומר שאין כאן אנשים שמוציאים 2 ש"ח לכוס או יותר, אבל מדובר בכאלה שמוכנים להוציא סכומים גבוהים בשביל לקבל תוצאה מוצלחת יותר עבורם, שהיא מעבר למה שניתן לקבל מפולים 'סטנדרטיים', לא בדיוק רלוונטי לאנשים שמתלבטים בין מכונת קפסולות\אוטומטית למכונה ידנית.

מה שכן, אני מסכים שהחסם העיקרי הוא תהליך ההכנה של הקפה, וגם המסביב, מבחינת נקיונות ותחזוקה תקופתית.
גם אם לדעתי מדובר בזמן זניח ביותר מהיום, אלא אם שותים כמות מוגזמת של כוסות, יש כאלה שההתעסקות הזו, במקום לחיצה פשוטה על כפתור, לא מתאימה להם.
...
אני לא כל כך מבין את הפסקה הראשונה שלך. אשמח אם תנסח מחדש
מה שאני טוען זה שגם אם תיאורטית אפשר לעשות שוט עם 10-11 גרם, הרב לא עושים את זה מכל מיני סיבות ויש סיכוי מצוין שאדם שקנה מכונה פשוטה בלי BASKET מיוחד בלי רצון מיוחד להתעמק או להתעסק, שילמד מהאינטרנט יתאייש \ יתרגל ויעשה בסוף שוטים כפולים כי זה פשוט ונפוץ וכנראה טעים יותר. מסכים שאתה מקבל גם "מוצר" הרבה יותר טוב מנספרסו. אבל זאת ההשוואה הסבירה שאפשר לעשות.

לגבי 2 שקלים לשוט, בהנחה ששותים כפול. זה מחיר זול.
אם אתה שם 15 גרם בשוט, אני משקלל כיולים של המטחנה (כמה שוטים לפח) וזריקה של גרמים בתחילת יום, אפשר להניח שחבילה של קילו תספיק לך ל-55 חליטות (לדעתי זה גם אופטימי).
מספיק שתקנה פולים שעולים 110 ש"ח לק"ג (בשקלול דמי משלוח, נניח 100 לקילו ועוד 20 שקלים משלוח כשאתה קונה כל פעם 2 קילו) והגעת למחיר של 2 שקלים לחליטה (שוט כפול).

110 ש"ח לקילול בשקלול משלוח,זה ממש לא מחיר בשמים ומייצג בית קליה עם מחירים טובים ולא איזה משהו בוטיקי ומפונפן. אין שום בעיה גם למצוא ב200 לקילו. נכון, אורן הראה מספר קטן של יותר זולים אבל הרב המוחלט יהיו יותר יקרים.

Clockwork_Orange
חבר פעיל מאוד
חבר פעיל מאוד
הודעות: 320
הצטרף: מאי 2013
נתן תודות: 44 פעמים
קיבל תודות: 66 פעמים

Re: מדוע מומלץ לעבור למכונות עם פולים טריים במקום קפסולות + המלצות לציוד

נושא שלא נקרא #13 

20/11/2020 23:39  
tito1337 כתב:
אני לא כל כך מבין את הפסקה הראשונה שלך. אשמח אם תנסח מחדש
מה שאני טוען זה שגם אם תיאורטית אפשר לעשות שוט עם 10-11 גרם, הרב לא עושים את זה מכל מיני סיבות ויש סיכוי מצוין שאדם שקנה מכונה פשוטה בלי BASKET מיוחד בלי רצון מיוחד להתעמק או להתעסק, שילמד מהאינטרנט יתאייש \ יתרגל ויעשה בסוף שוטים כפולים כי זה פשוט ונפוץ וכנראה טעים יותר. מסכים שאתה מקבל גם "מוצר" הרבה יותר טוב מנספרסו. אבל זאת ההשוואה הסבירה שאפשר לעשות.

לגבי 2 שקלים לשוט, בהנחה ששותים כפול. זה מחיר זול.
אם אתה שם 15 גרם בשוט, אני משקלל כיולים של המטחנה (כמה שוטים לפח) וזריקה של גרמים בתחילת יום, אפשר להניח שחבילה של קילו תספיק לך ל-55 חליטות (לדעתי זה גם אופטימי).
מספיק שתקנה פולים שעולים 110 ש"ח לק"ג (בשקלול דמי משלוח, נניח 100 לקילו ועוד 20 שקלים משלוח כשאתה קונה כל פעם 2 קילו) והגעת למחיר של 2 שקלים לחליטה (שוט כפול).

110 ש"ח לקילול בשקלול משלוח,זה ממש לא מחיר בשמים ומייצג בית קליה עם מחירים טובים ולא איזה משהו בוטיקי ומפונפן. אין שום בעיה גם למצוא ב200 לקילו. נכון, אורן הראה מספר קטן של יותר זולים אבל הרב המוחלט יהיו יותר יקרים.
...
צודק, ניסחתי מחדש, מקווה שזה בסדר עכשיו.

רוב הסוגים שאני צורך אני כבר מכיר, ככה שיש לי כיולים מוכנים לכולם, אז אם אני זורק קצת לטובת כיול זה רק כי בא לי לנסות משהו חדש מדי פעם.
חוץ מזה שמי שמחפש להחליף מכונת נספרסו, כנראה יסתדר מצויין גם בלי לנסות סוגים שונים של קפה כל שני וחמישי, ופשוט ימלא את ההופר בסוג מסויים שהוא אוהב, שאחרי כיול ראשוני, לא ידרוש ממנו שום בזבוז נוסף של קפה. אני גם בספק אם קפה ישן מאתמול יהווה בעיה עבור מישהו כזה.

לגבי המחיר, כמו שאמרת והראו בדיון, ישנן אופציות שהן מתחת ל-100 ש"ח, אז אין סיבה שמי שמעוניין להוציא את המינימום האפשרי לא יקנה מהן באופן קבוע.
לגבי עלות המשלוח, אפשר לקנות כמות גדולה יותר ולהקפיא בשביל לקזז אותה באופן מסויים, אני אישית עושה את זה לא מעט.

boren (פותח השרשור)
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 3777
הצטרף: דצמבר 2009
שם מלא: אורן
נתן תודות: 286 פעמים
קיבל תודות: 493 פעמים

Re: מדוע מומלץ לעבור למכונות עם פולים טריים במקום קפסולות + המלצות לציוד

נושא שלא נקרא #14 

הנה עוד 4 בתי קלייה וחנויות שמציעים מבחר תערובות וחד זני בקלייה מקומית במחירים של כ-80 ש"ח לקילו:

coffee4u.co.il‏ - 7 מהתערובות שבקליה מקומית מתומחרות ב-79 ש"ח לקילו או 120 ש"ח לקילו וחצי. חנות בתל אביב.
welovecoffee.co.il - ‏3 תערובות בקלייה מקומית במחיר של 79 ש"ח לקילו. חנויות בהרצליה וברשל"צ.
bunacaffee.co.il - ‏14 סוגי קפה חד זני ועוד 3 תערובות במחיר של 85 ש"ח לקילו. חנויות בצפון ובתל אביב.
creama.co.il - ‏2 תערובות בקלייה מקומית במחיר של 79 ש"ח לקילו. חנות בקריית אונו וביבנה. משלוח חינם מ-99 ש"ח.

יש עוד בתי קלייה שלא הכנסתי לרשימה כי במחירים האלה יש להם רק תערובות עם אחוז גבוה של רובוסטה ואני באופן אישי לא נהנה מקפה כזה.

הגענו כבר ל-8 בתי קלייה וחנויות ועשרות סוגי קפה טרי בקלייה מקומית במחיר הזה. נראה לי שמיצינו את החלק הזה של הדיון, לא?

ולגבי הנושא של שוטים כפולים מול בודדים, אל תתנו לעובדות לבלבל אתכם. תזכורת: שוטים בודדים עם פולים טריים מספקים קפה טוב ומהנה בהרבה מאשר מה שאפשר לקבל עם קפסולות. לא צריך שוטים כפולים בשביל להנות מההבדל העצום מול קפסולות. וגם אם בפורומים של חובבי קפה (כמו זה) יש אחוז גבוה מהרגיל של אנשים שמעדיפים שוטים כאלה, זה ממש לא אומר שעל כל מי שמשדרג ממכונת קפסולות לפולים נגזר לשתות בכל פעם כפליים קפה ולהכניס לעצמו פי 3.5 יותר קפאין לגוף. אפשר פשוט להשאר עם אותה כמות קפה של קפסולות, אבל לקבל משקה טעים ומשתלם יותר.
נערך לאחרונה על ידי boren ב 21/11/2020 1:32, נערך פעם 1 בסך הכל.

boren (פותח השרשור)
חבר מביא חבר
חבר מביא חבר
הודעות: 3777
הצטרף: דצמבר 2009
שם מלא: אורן
נתן תודות: 286 פעמים
קיבל תודות: 493 פעמים

Re: מדוע מומלץ לעבור למכונות עם פולים טריים במקום קפסולות + המלצות לציוד

נושא שלא נקרא #15 

20/11/2020 19:59  
tito1337 כתב:
לגבי רעש ולכלוך זה כבר שיקולים אינדיבידואליים שכל אחד יעשה לעצמו. כמובן שאפשר לקנות משהו יקר ושקט יותר אבל אנחנו מדברים פה על אדם שעובר מנספרסו רק כדי לחסוך (מכונת מנוף לאדם כזה ? ? Are you for real תציע משאבה רוטורית וזהו).
...
אין כמעט הבדל בקלות ההפעלה בין מכונות מנוף עם קפיץ החזרה לבין מכונות עם משאבה. אני יודע, כי יש לי מכונות משני הסוגים (קוויקמיל E61 משאבה ואלקטרה מנוף). החיסרון העקרי ברוב מכונות המנוף הוא שהן הולכות ומתחממות משוט לשוט, אבל למי שלא מכין הרבה ספלים ברצף זו לא בעיה. הסיבה שלא הכנסתי מכונת מנוף לרשימת המכונות המומלצות בהודעת הפתיחה היא שאין כאלה עם קפיץ החזרה בטווח המחירים המדובר. מעבר לזה אני בספק אם נושא הרעש כל כך משמעותי לאנשים שעוברים מקפסולות. לרובם היתרונות האחרים של מכונות מנוף לא יהיו מורגשים כמו, למשל, הכמות הנמוכה יחסית של קרמה בכוס בהשוואה למכונות עם משאבה.
עוד נקודה היא זמן ההתחממות: נספרסו מוכן כמעט מיידית. למכונות הידניות יכול לקחת גם 20 דקות. זה שיקול מהותי.
...
תלוי במכונה. יש כאלה שמוכנות תוך דקות ספורות, ויש כאלה שדורשות יותר מחצי שעה. במקרה כזה הפתרון הפשוט הוא שקע-תקע חכם (או שעון שבת). למי ששותה בשעות אקראיות ולא מעוניין להמתין מוטב לבחור במכונה שלא דורשת זמן חימום ארוך. לא חסרים דגמים כאלה.
לגבי קפסולות, אז לא חייבים לקנות רק נספרסו : יש המון סוגים ורובן זולות בהרבה, ישנם מבצעים רבים והן נגישות הרבה יותר מהבתי קליה הזולים (נמכרות בסופרים) ואז המשוואה בכלל מתהפכת. בקפסולות של עלית אפשר להגיע גם 1.15~ שקלים לכוס אם קונים כמות.
...
תוכל לשתף מה דעתך על הטעם של קפסולות שעולות שקל בהשוואה לאלה של נספרסו? ומה דעתך עליהן בהשוואה למה שמקבלים מקפה קלוי טרי שנטחן בסמוך לחליטה?

לגבי שימוש בבינז כדי לבדוק את האפשרות של מכונה אוטומטית, זה יכול להיות רלוונטי למי ששותה רק אספרסו (גם אם קצת לא הוגן כלפי בינז). הבעיה היא שהחוסר בצינורית הקצפה במכונות שלהם הופך את הרעיון הזה ללא ממש מתאים למי שמעוניין לשתות קפוצ'ינו/לאטה/הפוך.

שלח תגובה

חזור אל “מכונות קפה ידניות ומטחנות”